Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cvjetaju im ruže

U Švedskoj umjesto zime proljeće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skandinavija je zahvaćena valom neobično toplog vremena, a prosječna temperatura u studenom je nekoliko stupnjeva iznad prosjeka, jer snijeg još nije pao. U nekim dijelovima Švedske ponovo su procvjetale i ruže.

Nedostatak snijega loše se odrazio na zimske sportove, natjecanja Svjetskog kupa u skijanju su otkazana ili održana na umjetnom snijegu, a zimski turistički centri još nisu otvoreni. Prosječna temperatura u studenom je čak sedam stupnjeva iznad prosjeka za ovo doba godine, pokazuju podaci Švedskog hidrometeorološkog zavoda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika prijetnja "Ako Ukrajina padne, ovo je sljedeća meta": Bivši general otkrio Putinov sljedeći cilj Ilustracija Čeka se ratifikacija Švedska korak bliže NATO-u: Poznato kada će ključna zemlja glasati o pristupanju

U nekim mjestima koja su u ovo doba godine obično okovana snijegom i ledom čuje se veseli cvrkut ptica, a cvijeće u vrtovima počelo je ponovo cvjetati. 'Ruže su počele cvjetati drugi put', rekao je biolog Matts Rosenberg iz Örebra, grada od oko 100.000 stanovnika koji se nalazi u južnoj Švedskoj, prenosi Washington Post.

Meteorolozi ističu da je ova jesen na putu da postane jedna od najtoplijih na sjeveru Skandinavije od kako se bilježi temperatura, a na nekim mjestima zima kasni i više od mjesec dana. Finski grad Sodankyla, koji se nalazi 130 kilometara unutar polarnog kruga, snijeg je prekrio 17. studenog, što je najkasnije u posljednjih 100 godina, rekao je glasnogovornik Finskog meteorološkog instituta Pauli Jokinen.

Hermelini, zečevi i druge životinje koje mijenjaju boju krzna sa smjenom godišnjih doba navukle su zimsko krzno nekoliko tjedana prije nego što je pao snijeg, što je među stanovnicima golog, divljeg prostora Laponije izazvalo jezu. 'Bilo je stvarno čudno, jezivo, bijele prilike koje kreću među žutim lišćem i lišajima', rekao je Viljo Pesonen, gradonačelnik grada Sodankyla koji ima oko 9.000 stanovnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene