Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći ikad otkriven

U Siriji otkriven vojni kompleks star 4000 godina: Komunicirali svjetlosnim znakovima poput Indijanaca

U Siriji otkriven vojni kompleks star 4.000 godina (Foto: M.-O. Rousset/ archeorient.mom.fr)
U Siriji otkriven vojni kompleks star 4.000 godina (Foto: M.-O. Rousset/ archeorient.mom.fr) Foto: M.-O. Rousset/ archeorient.mom.fr
Izniman vojni kompleks star 4000 godina koji obuhvaća utvrde, kule i zidine koje su međusobno komunicirali svjetlosnim znakovima, otkriven je u Siriji zahvaljujući analizi zračnih i satelitskih snimka ekipe francuskih i sirijskih istraživača.

Radovi koje su vodili laboratorij Archeorient iz Lyona i Opća uprava za spomenike i muzeje iz Sirije objavljeni su u utorak u časopisu Paleorient.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Spomenik voljenom automobilu - 3 Svi ga imali Imoćani na ulazu u grad postavljaju neobičan spomenik: Desetljećima je to bio simbol uspjeha

"Ovo je prvi put da je otkriven fortifikacijski sustav takvih razmjera. Kompleks prati teren u najvišem dijelu stepe u srednjoj Siriji i u srednjem brončanom dobu (2000 godina prije Krista) štitio je velika naselja i najatraktivnija zemljišta", rekla je autorica Marie-Odile Roussert, znanstvenica u Francuskom centru za znanstveno istraživanje (CNRS).

Francusko-sirijska ekipa istraživala je područje istočno od Hame od 7000 četvornih kilometara koje nije bilo stalno nastanjeno. "Ovo 'virtualno' istraživanje dopunjuje terensko" koje se provodilo od 1995. do 2002. i u 2010., dakle prije izbijanja rata.

Uvrde su bile izgrađene od velikih neklesanih bazaltnih gromada, sa zidovima visokim i širokim nekoliko metara.

"Usto, svaka je utvrda bila postavljena tako da može vizualno komunicirati s drugima pomoću svjetlosnih znakova (vatra noću) i dima, poput Indijanaca, kako bi se informacije mogle brzo prenijeti do velikih središta moći", dodaje znanstvenica. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene