Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi sve krvaviji

U Siriji najmanje 48 poginulih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 48 civila poginulo je u petak u Siriji u prosvjedima protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, većina u Deri na jugu zemlje, objavila je sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Opservatorij za ljudska prava javlja da je u pokrajini Deri poginulo 32 ljudi, 15 u središnjoj pokrajini Homs i jedan u Latakiji na sjeverozapadu zemlje.

Deseci tisuća Sirijaca prosvjedovali su u petak širom zemlje protiv vladajućeg režima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije na vrhuncu Nova eskalacija na Bliskom istoku: Bombardiran glavni grad Sirije, dvije osobe poginule Djeca s majkama u Siriji (Foto: AFP) Tragična statistika U ratnim sukobima od 2013. do 2017. poginulo više beba nego vojnika

EU će uvesti embargo na prodaju oružja Siriji

Države članice EU-a postigle su preliminarni dogovor da će uvesti embargo na prodaju oružja Siriji i razmotriti druge restriktivne mjere zbog nasilnog gušenja protuvladinih prosvjeda u toj zemlji, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Veleposlanici država članica dali su na sastanku u Bruxellesu preliminarno zeleno svjetlo embargu na prodaju oružja i zabrani opreme za represiju. Odluka će biti uskoro formalizirana.

Zatražili su također od stručnjaka da pripreme planove za moguće zabrane putovanja i zamrzavanje imovine sirijskim čelnicima.

UN osudio Siriju i naredio istragu

Glavno tijelo Ujedinjenih naroda za ljudska prava osudilo je Siriju zbog upotrebe smrtonosne sile protiv mirnih prosvjednika i pokrenulo istragu tih ubojstava i drugih navodnih zločina. Forum od 47 zemalja članica na hitnoj sjednici sazvanoj na američki zahtjev, prihvatio je rezoluciju sa 26 glasova za, devet protiv i sedam suzdržanih.

'Zemlje članice okupile su se da osude okrutnu taktiku kojom se služi Asadov režim da ušutka mirne prosvjednike', rekla je američka veleposlanica za ljudska prava Eileen Donahoe.

Hitnost održavanja sjednice Vijeća za ljudska prava UN-a 'naglašena je današnjim strašnim vijestima o tome da režim nastavlja nasilje u gradovima diljem Sirije', dodala je.

Pet izaslanstava nije došlo na glasovanje nakon žestoke rasprave i zakulisnih pregovora koji su doveli do ublažavanja teksta. Među tim izaslanstvima bili su predstavnici Saudijske Arabije, Jordana, Katara i Bahreina. 'Generalno, to je dobar rezultat, znali smo da će to biti kompromis', rekao je za Reuters Radvan Zijadah, Sirijac u egzilu i čelnik Centra za ljudska prava u Damasku.

Kina, Rusija i Pakistan glasovali su protiv, osudili miješanje u sirijske unutrašnje stvari, a vijeće optužili za dvostruke standarde. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene