Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Republici Srpskoj

Arapi kupuju napuštenu zemlju posavskih Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je krajem prošle godine jugozapadno od Sarajeva niknuo "Sarajevo Resort Osenik", prvo arapsko naselje u Bosni i Hercegovini, mediji javljaju da u Republici Srpskoj Arapi kupuju zemljišta koja su uglavnom u vlasništvu Hrvata koji su otišli iz Posavine.

U Republici Srpskoj sarajevske tvrtke, iza kojih navodno stoje imućni Arapi koji su tvrtke registrirali u Sarajevu i Zenici, kupuju zemljišta i prave zelenu transverzalu od Federacije BiH, preko dobojske općine i Posavine pa do Hrvatsku, odnosno EU, piše Euroblic, pozivajući se na izvor iz Geodetske uprave Republike Srpske. Navodno se radi većinom o zemljištima u vlasništvu Hrvata koji su otišli iz Posavine, a

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Milorad Dodik i Vladimir Putin Planira "ekonomsku uniju" Dodika baš briga za američke sankcije: "Imam druge prijatelje, Vučića, Putina i Orbana..."

Euroblic piše kako im je izvor iz Geodetske uprave rekao kako običan građanin nema mogućnost da kupovinu parcela promatra kroz topografske karte i stekne uvid kako je ta kupovina zemljišta unaprijed isplanirana: "Kada pogledate kako precizno biraju parcele u Srpskoj uhvati vas jeza, jer dobijete jasan uvid da se radi o planskoj kupovini zemljišta. Tako su se arapski turisti nakon kupovine uz prirodna bogatstva i na planinama u FBiH, odnosno rijeka i šuma, okrenuli prema Republici Srpskoj', kaže za EuroBlic izvor iz Geodetske uprave RS.

Dodaju kako je na adresu Geodetske uprave stiglo nekoliko pisama u kojima se upozorava na plansku kupovinu zemljišta u Republici Srpskoj. Novinari Euroblica nisu dobili službeni komentar Geodetske uprave.

U BiH 2016. niknulo prvo naselje u kojem žive samo Arapi

Podsjetimo, prošle godine jugozapadno od Sarajeva niknulo je "Sarajevo Resort Osenik", prvo arapsko naselje u Bosni i Hercegovini.

Ugledni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Esad Duraković tada  je upozorio kako ova utrka za nekretninama i novcem može imati pogubne posljedice po budućnost BiH. Masovnu navalu Arapa na nekretnine u BiH opisao je kao "jednu posebnu strategiju čiji se krajnji učinci ne vide sada ali će se vidjeti kada bude prekasno". "Vjerujem čak da se ovdje radi o nekoj vrsti projekta", napisao je akademik Duraković, profesor arapskog jezika i književnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene