Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad na policiju

Na dan žalosti u BiH javni servis zbunio gledatelje, direktor pokušao promovirati politiku RS: "Ovo je ismijavanje"

Kosovska policija
Kosovska policija Foto: Afp
U polovici BiH u srijedu je dan žalosti kojega su proglasile vlasti Republike Srpske zbog činjenice da su u tijekom napada na policiju Kosova ubijene četiri osobe srpske nacionalnosti, a javni servis BHRT tome se djelomice pridružio odlukom direktora BH Radija 1.

Skupina naoružanih terorista u nedjelju je na sjeveru Kosova ubila jednog pripadnika kosovske policije, a u obračunu koji je nakon toga uslijedio policija je likvidirala četvoricu napadača.

Dužnosnici iz RS nakon toga su u brzojavima iskazali sućut zbog pogibije četvorice Srba, a ubijenog albanskog policajca nisu niti spomenuli.

"Puna potpora našim sunarodnjacima u južnoj srpskoj pokrajini, u njihovoj odlučnoj namjeri da, usprkos teroru privremenih prištinskih institucija, opstanu na svojim stoljetnim ognjištima", poručila je članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nakon ubojstva policajca, zbog kojega je žaljenje iskazao čak i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednik entitetskog parlamenta Nenad Stevandić u utorak je, na početku sjednice tog tijela, od zastupnika zatražio minutu šutnje govoreći samo o "nevinim Srbima".

"Pozivam vas da odamo počast nevino ubijenim predstavnicima našeg naroda", obrazložio je tada svoj zahtjev Stevandić, što su zastupnici i poslušali.

Nakon toga vlada RS proglasila je 27. rujna danom žalosti "zbog tragičnih zbivanja" na Kosovu propisujući obvezu spuštanja zastava na pola koplja i prilagodbe sadržaja sportskih i zabavnih manifestacija.

U BiH je već godinama uobičajeno da svaki entitet za sebe proglašava dan žalosti različitim povodima, a u RS-u, primjerice, uporno odbijaju proglasiti dan žalosti 11. srpnja, kada se obilježava obljetnica genocida u Srebrenici. Dužnosnici bosanskih Srba istodobno po pravilu blokiraju pokušaje da se o danu žalosti odlučuje na razini države, odnosno u Vijeću ministara BiH.

Pročitajte i ovo Tragedija u Iraku - 9 Potpuni užas VIDEO/FOTO Vjenčanje pretvoreno u veliku tragediju: Više od stotinu mrtvih na vjenčanju u Iraku

Ovoga puta takva je praksa podijelila i javni servis, jer je njegov radijski program u srijedu bio potpuno prilagođen odlukama vlasti RS dok je BHT 1 svoj program emitirala po redovitoj shemi.

Pročitajte i ovo Ilustracija vrijede od 2024. godine Nova pravila u obećanoj zemlji: Vlast odlučila tko smije unajmiti jednosoban, a tko dvosoban stan

Direktor BH Radija 1 Dejan Kerleta, koji je na tu dužnost imenovan po nacionalnom ključu odnosno kao kandidat iz reda srpskog naroda, potvrdio je kako je to njegova odluka.

"Razlog je dan žalosti u RS-u", kazao je Kerleta za portal Klix.

Na pitanje zbog čega bi publika BH radija 1 sudjelovala u odavanju počasti akterima terorističkog napada na Kosovu on je kazao kako "ne želi razgovarati na taj način". "To terorizam, to razgovarajte s kim ste do sada tako naučili", kazao je Kerleta i prekinuo razgovor.

Državna televizija BHT 1 i BH Radio 1 u srijedu su zbunili gledatelje odnosno slušatelje jer je televizijski program emitiran po redovitoj shemi, dok je na radiju emitirana samo ozbiljna glazba, a svi zabavni sadržaji su izostali.

Generalni direktor BHRT je Belmin Karamehmedović, direktor BHT 1 je Mario Vrankić. Nacionalni balans na vodećim pozicijama uobičajen je otkako je javni servis na državnoj razini uspostavljen nakon potpisivanja Daytona.

Nikada do sada ipak se nije dogodilo da radio i TV emitiraju različite sadržaje, odnosno da se oni prilagođavaju odlukama entitetskih vlasti.

Nakon što su se, zbog odluke direktora radija, tijekom dana pobunili zaposlenici, a reagirao je i sindikat tražeći njegovu smjenu, poslovodni se odbor BHRT-a oglasio izjavom u kojoj su naveli kako je Kerletina odluka poništena, a radijski program nastavlja se emitirati po redovitoj shemi.

U priopćenju iz BHRT-a navode kako je direktor radija donio "jednostranu odluku koja predstavlja grubu politizaciju rada javnog servisa".

Predsjednik udruge BH novinari Marko Divković ocijenio je kako je u ovom slučaju riječ o svjesnom nacionalno–stranačkom politiziranju javnog servisa, tim prije što su u RS-u proglasili dan žalosti zbog zbivanja u drugoj državi.

"Ovo je ismijavanje javnog servisa", kazao je Divković.

Vlasti u RS-u niti jednom rječju nisu osudile ubojstvo pripadnika kosovske policije, a sućut su izrazile samo obiteljima Srba koji su ubijeni u okršaju s policijom koji je uslijedio nakon terorističkog napada.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene