Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uključujući žene i djecu

U NATO-vom raketnom napadu poginula 52 civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje su 52 civila, među kojima je bilo mnogo žena i djece, ubijena u raketnom napadu od NATO-a predvođenih međunarodnih snaga prošlog tjedna u južnoj afganistanskoj pokrajini Helmandu, rekli su afganistanski dužnosnici.

Incident se dogodio u okrugu Sangin u Helmandu u petak kada su se civili sklonili u jednu kuću pred borbama međunarodnih snaga i talibanskih pobunjenika, rekao je glasnogovornik afganistanske vlade Siyamak Herawi agenciji Reuters i napomenuo da je među ubijenima mnogo žena i djece. Afganistanski predsjednik Hamid Karzai osudio je 'najoštrijim riječima raketni napad na selo u pokraijini Helmand u kojem su ubijena 52 civila', izvijestila je agencija AFP.

Pročitajte i ovo Avion kompanije Finnair "Pogodilo je zračni pormet" Optužili Rusiju da ometa GPS signal iznad dijela Europe: "Obratit ćemo se NATO-u..." Kabul Podaci UN-a Više od 1000 afganistanskih civila ubijeno u eksplozijama i nasilju od 2021.

Osnivač internetske stranice Wikileaks Julian Assange je u ponedjeljak objavio vojna izvješća o sukobu u Afganistanu od 2004. do 2010. i optužio američke vojne snage da su prikrivale smrti civila.

>> NATO-a greškom ubio šest afganistanskih vojnika

Tisuće američkih vojnih dokumenata što su 'procurili' iz Afganistana sadržavaju dokaze o mogućim ratnim zločinima koje treba hitno istražiti, ustvrdio je Assange i zatražio provođenje istrage. Vlada Sjedinjenih Država kritizirala je objavljivanje tih dokumenata, a riječ je o jednom od najvećih objavljivanja povjerljivih podataka u povijesti američke vojske koje vlasti smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Assange nije otkrio izvor objavljenih materijala. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene