Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barbara Štrbac iz Kišinjeva

Moldavci se boje da je eskalacija nasilja samo pitanje vremena: Događaji u proteklih nekoliko dana podijelili i odmetnutu regiju

Aktualno Galerija Barbara Štrbac Barbara Štrbac Foto: DNEVNIK.hr Irina Tabaraniu Irina Tabaraniu Foto: DNEVNIK.hr Sergei Ostav Sergei Ostav Foto: DNEVNIK.hr +0 Policija u Moldaviji Galerija 1/4 >>
Moldavija strahuje od sve jačeg ruskog utjecaja u njihovoj odmetnutoj regiji Transnistriji. Uživo iz Kišinjeva javila se reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac, koja prati situaciju na terenu.

Ruska je vojska pojačala napade na Ukrajinu - u zračnim napadima na Harkiv stradala je bolnica, a stanje u čeličani Azovstal sve je gore.

U Moldaviji strahuju da bi se rat mogao proširiti na njihov teritorij. No kakva je situacija na terenu, i što misle stanovnici Moldavije, saznala je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac. Javila se uživo iz Kišinjeva.

"U Moldaviji strahuju prije svega zato što imaju jako malo informacija o tome što se događa u pokrajini Transnistriji. Za nedavne eksplozije međusobno se optužuju Rusija i Ukrajina. Upravo ti događaji podijelili su i tzv. vlasti u Transnistriji i dio njih ne želi na taj način biti uvučen u ratne sukobe.

Na taj način Rusija želi pojačati utjecaj. Potencira strah od vanjskih neprijatelja, ne bi li pojačala svoje pozicije i iskoristila, bude li potrebno, u nekom budućem sukobu prema Ukrajini. Ukrajina to zna, ali za sad ne reagira.

Moldavija nije dovoljno snažna da reagira sama, a pomoć od Ukrajine još uvijek nije tražila. Hoće li se održati ovaj status ili će situacija u regiji eskalirati, to se zasada nitko još ne usudi prognozirati", izvijestila je Štrbac.

Čekat će odluku iz Moskve

Kada su napetosti u Transnistriji počele 90-ih godina, Sergej je od tamo preselio na drugu stranu Dnjestra. Danas radi za UN i sa strahom promatra kako Rusija tamo jača svoj vojni potencijal.

"Oni tamo imaju oko 3000 ljudi, ali pokušavaju kontrolirati i vojsku takozvanih transnistrijskih vlasti, da bi ih mogli iskoristiti u konfliktu. Njih je oko 20.000", rekao je za prilog Barbare Štrbac.

Slične informacije podijelila je i Irina, urednica na jedinom moldavskom portalu koji se bavi sigurnosnim stanjem u toj regiji.

"Jedni su dio mirovnih snaga i oni su u Moldaviji legalno. Drugi kontingent je Operativna skupina ruskih postrojbi u Transnistriji - to su ilegalne postrojbe. Nemaju nadležnost biti u Moldaviji", rekla je. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 66. dan rata Evakuirani prvi civili iz Azovstala. Gradonačelnik Mariupolja: "Tamo su na rubu života i smrti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posthumno odlikovan Poginuo 'Duh Kijeva': Legendarni ukrajinski pilot bio je noćna mora ruskih vojnika

Tamo gdje su te postrojbe stacionirane, potencijalno je najopasnija situacija. "Nalaze se uglavnom u Tiraspolu i Kobasni. Kobasna je malo selo s golemim skladištem ruskog streljiva", objasnila je Irina.

Događaji posljednjih dana podijelili su, kaže Sergej, i tu odmetnutu regiju.

"Koliko znam, dio takozvanih vlasti u Transnistriji nije baš sretan s time i pokušavaju se tome oduprijeti, tako da se sada događaju međusobni sukobi - zato smo čuli eksplozije", objasnio je.

Ruska propaganda želi pojačati strah.

"Jer žele pridobiti više ljudi iz Transnistrije za vojsku", dodaje Sergej koji misli da žele ponovno iskoristiti ukrajinski scenarij. 

"Onda kada izgrade snažno uporište u regiji, čekat će odluku iz Moskve o tome kako to najbolje iskoristiti", nadodao je. Boje se da je eskalacija nasilja - samo pitanje vremena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene