Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjednici prozvali vladu

U Ljubljani prosvjed protiv prodaje Mercatora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina građana u organizaciji slovenskog granskog sindikata zaposlenih u trgovini održala je u utorak pred sjedištem vlade u Ljubljani prosvjed protiv namjere državnih banaka da prodaju svoje udjele u trgovačkom lancu Mercator.

Na skupu se okupilo pedesetak sindikalnih aktivista koji su pozvali vladu da preuzme aktivnu vlasničku ulogu u Mercatoru i izrazili protivljenje prodaji najvećeg slovenskog trgovačkog lanca hrvatskom Agrokoru.

O prodaji već dulje vrijeme teku pregovori, nakon što je Agrokor na međunarodnom natječaju vlasnicima 52 posto dionica, među kojima su i Nova Ljubljanska banka (NLB) i Nova kreditna banka Maribor (NKBM) koje su u većinskom vlasništvu države, dao najbolju neobvezujuću ponudu od 221 eura po dionici.

Predstavnici trgovačkog sindikata poručili su u utorak na prosvjedu da se protive prodaji Mercatora hrvatskom konkurentu te da u tome podupiru ministre financija i poljoprivrede Francija Križaniča i Dejana Židana. Slovenska državna agencija za upravljanje imovinom države (AUKN) prošlog je tjedna objavila da smatra kako prodaja Mercatorovih dionica ne bi bila u dugoročnom interesu banaka.

Sindikalni prosvjednici tvrde da je Mercator najveći slovenski poslodavac sa 24.000 namještenika, te da su od njega jako ovisni domaća proizvodnja hrane i prehrambena industrija, što bi prodajom moglo postati problematično. Zato od uprave Mercatora očekuju da ne pristane na prodaju, a od vlasnika dionica da u pregovorima s Agrokorom radi zaštite postojećih radnih mjesta osiguraju dodatna bankovna jamstva u iznosu od 50.000 eura za svako radno mjesto, za slučaj da bi nakon preuzimanja od strane Agrokora dolazilo do masovnih otpuštanja.

Trgovački sindikati već su krajem prošlog tjedna zaprijetili domaćim bankama koje se zauzimaju za prodaju svojih dionica bojkotom njihovih usluga.

Pročitajte i ovo Davorka Traže zamjenski izlaz iz naselja Bruno na splitskom Žnjanu, građani bijesni zbog radova: "Šta da hitna tu mora doći, kako bi se mimoišli?" Prosvjedi u Novoj Kaledoniji - 1 130 uhićenih Nasilje paraliziralo francuski otok: Zapaljene zgrade i škola, na snazi je policijski sat, a planiran je i bijeg iz zatvora

Protivljenje prodaje Mercatora Agrokoru

Slovenski mediji navode da su sindikati zaposlenih u slovenskoj trgovini zainteresirani da raspršene vlasničke udjele u Mercatoru od banaka i Pivovarne Laško (PL) preuzme država preko svojih fondova, pri čemu bi vlasništvom četvrtine dionica mogla imati aktivnu ulogu u vođenju Mercatora i njegove poslovne politike.

Slovenski mediji objavili su u utorak i pismo direktora Mercatora Žige Debeljaka Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) kao koordinatoru pregovora s Agrokorom.Debeljak je u pismu opet izrazio protivljenje prodaji Mercatora Agrokoru pod uvjetima koji su postignuti u dosadašnjim pregovorima, te nenaklonost provođenju postupka dubinskog pregleda poslovanja Mercatora za potencijalne kupce.

Debeljak je u pismu naveo da nacrt ugovora s Agrokorom ne osigurava u dovoljnoj mjeri interese slovenske tvrtke i da nacrt nije usklađen s Mercatorovom upravom.

U odgovoru na pismo NLB-ove uprave u kojoj su mu dali jamstva da je "Agrokor jedini mogući kupac" i da će se transakcija otkupa dionica samo u 30-postotnom udjelu financirati dužničkim kapitalom, odnosno sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodne financijske korporacije (IFC), te fonda One Equity Partners, Debeljak banci odgovara da po njegovu mišljenju nacrt ugovora o kojemu službeno nije obaviješten ne osigurava interese Mercatora u dovoljnoj mjeri. Uz to, Debeljak ponavlja argumente iz prijašnjih rasprava s vlasnicima, prema kojemu je Agrokor Mercatoru izravni regionalni konkurent pa bi otvaranje postupka dubinskog pregleda poslovanja Mercatoru nanijelo nendoknadivu poslovnu štetu.

Debeljak u pismu iznosi i mišljenje prema kojemu, sve da se kupoprodajni ugovor s Agrokorom i potpiše, postoji veliki rizik da do realizacije posla ne bi došlo, pri čemu bi Agrokor i dalje raspolagao s osjetljivim poslovnim informacijama o Mercatoru.

Debeljak je, prenose slovenski mediji, zato odbio poziv NLB-a i ostalih vlasnika uključenih u pregovore s Agrokorom da se s njima upozna s detaljima nacrta ugovora na sastanku u srijedu, te ponovio rezerve koje ima na otvaranje postupoka dubinskog pregleda poslovanja Mercatora. Za to ga je inače već u više navrata zamolio konzorcij vlasnika 52 posto Mercatorovih dionica na čelu s NLB-om, kako bi Agrokor mogao predati obvezujuću ponudu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene