Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukobi ne jenjavaju

U Libiji sve krvavije: Teške borbe u blizini Tripolija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobuna koja je u Libiji sredinom veljače svom žestinom buknula protiv režima pukovnika Moamera Gadafija ne jenjava već se širi na cijelu zemlju, a svjetske agencije su javile da pobunjenici kontroliraju sve veća područja.

Protivnici libijskog vođe Moamera Gadafija zauzeli susredište grada blizu Tripolija i postavljaju improvizirane barikade kako bi se obranili od protunapada Gadafijevih snaga, prenose očevici.

Svjedoci s terena javljaju o teškim borbama i kaosu u gradu Zavijahu, oko 50 kilometara zapadno od Tripolija, na cesti koja vodi prema Tunisu. Čini se da je to trenutno poprište najžešćih okršaja. Stanovnik Tripolija, koji se vratio iz Zavijaha, kaže da grad 'potpuno kontrolira oporba'.

Pročitajte i ovo Hutisti, jemenski pobunjenici (Foto: Arhiva/AFP) Novi sukob Tko su hutisti, zašto napadaju brodove u Crvenom moru i kakav im je status na Bliskom istoku: Sve o pobunjeničkoj skupini koja je zaratila s SAD-om Neredi u Njemačkoj Paklena noć VIDEO Veliki neredi u Njemačkoj, gorio dom za umirovljenike: Više od 300 uhićenih, ozlijeđeni policajci

>> Stravične snimke pokolja u Libiji, Gadafijeve pristaše ubijaju po bolnicama

>> Ispovijest Hrvata iz Libije: 'Doznaju li da razgovaram s medijima, neću na slobodu'

Očevici prenose da su oko grada grupirane jake vojne snage s desecima vojnih džipova i vojnika naoružanih bacačima raketa.

Zavijah, smješten na obali Sredozemnog mora, nalazi se na autocesti koja povezuje Tripoli i granicu s Tunisom, a u njemu je smješten i naftni terminal.

Pobunjenici u potpunosti kontroliraju gotovo sva naftna polja istočno od grada Ras Lanuf, javlja Reuters pozivajući se na naftnog inženjera koji je član privremenog vodstva u Bengaziju.

'Skoro sva naftna polja u Libiji istočno od Ras Lanufa su pod kontrolom naroda i vlada nema nikakvu kontrolu u tom području', rekao je Abdesalam Najib. Prema njegovim riječima, naftni terminali rade s 25 posto kapaciteta.

Agencije javljaju da je na stranu pobunjenika prešao i glavni državni tužitelj Abdul-Rahman al-Abar koji je izjavio da se 'pridružuje volji libijskog naroda'. Kako javlja Al-Džazira, libijska vojska i policija povukla se iz vojarni istočnog grada Adžabije, pridruživši se oporbi koja pokušava srušiti Gadafijev režim. Kapetan Hafiz Abdul-Rahim je objavio da će policija 'žrtvovati svoje živote za ovo područje i staviti se u službu slobodne Libije'.

Pobunjenici se organiziraju u odbore

Grad Musratu, treći grad u Libiji, na oko 150 kilometara istočno od Tripolija, snage lojalne Gadafiju su napustile, javio je jedan od stanovnika grada. 'Revolucionari iz pokreta 17. veljače oslobodili su Musrathu', kazao je isti stanovnik. Tvrdi da se borbe sada vode u jednoj zračnoj bazi udaljenoj oko 40 kilometara od grada gdje je stacionirana postrojba Hamza s oko 500 vojnika.

U Bengaziju i Tobruku pobunjenici se organiziraju u 'odbore' kako bi normalizirali stanje u tom području. Također su poručili da 'nemaju nikakve veze s Al Kaidom'. 'Ovdje su ljudi uvijek bili protiv Gadafija. Pobunili su se kako bi se izborili za slobodu', kazao je jedan od stanovnika. I obalni grad Zavijah, na samo 50 kilometara od Tripolija je također pod kontrolom protivnika Gadafijeva režima.

Rim priprema vojnu operaciju

U pokušaju da obrne situaciju u svoju korist, vlada je, kako javlja državna televizija, odobrila povećanje plaća, potpore za hranu i socijalnih dodataka za sve obitelji.

Visoko povjerenstvo UN-a za ljudska prava je priopćilo da je moguće da je u neredima u Libiji živote izgubilo već 'nekoliko tisuća ljudi' i pozvalo na međunarodnu intervenciju za spas civila. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene