Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVO:

Ispovijest Hrvata iz Libije: 'Doznaju li da razgovaram s medijima, neću na slobodu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski radnik u Libiji ispričao je eksluzivno za Dnevnik.hr koliko je opasna situacija u toj zemlji i na koji način teče evakuacija radnika.

S obzirom da se radnike koji razgovaraju s medijima i daju informacije o stvarnom stanju u Libiji ucjenjuje skidanjem s popisa za evakuaciju radnika, našeg sugovornika  nećemo imenovati. U Libiji je, tvrdi, 'pakao', što se skriva od javnosti, a navodno ima i puno zatočenih ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija, djeca u školi Izlila se voda Evakuacija osnovne škole u Novom Zagrebu: Djeca bježala kroz prozore Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Opsežna akcija u tijeku - 2 uklanjanje opasnosti FOTO Pogledajte kako izgleda velika mina kod hrvatskog otoka: Evakuirali stanovnike, akcija u tijeku

>> FOTO: Ovaj brod će spašavati hrvatske radnike iz Libije

>> Libija: Naftni terminali u rukama pobunjenika

Naš sugovornik, radnik jedne tvrtke iz Libije za Dnevnik.hr javio se  putem Skype-a. Nalazi se dvjestotinjak kilometara od Bengazija i čeka strani brod s kojim bi trebao prijeći na sigurno. Rekao nam je da bi brod trebao doći u nedjelju.

Bio je  među 50 radnika koji su se ilegalno izvukli iz kampa opkoljenog od vojske.  'Ovdje gdje smo sada je dobro, puno je mirnije i ovdje smo sigurniji. U našem kampu bilo je grozno, bili smo u životnoj opasnosti.  Libijci su se prema nama dobro odnosili, problem su bande koje pljačkaju jer vlada bezvlašće', ispričao je i dodao da je na starom mjestu ostalo još 10 radnika.

Na pitanje kako su došli iz jednog kampa u drugi hrvatski radnik nam je s nervozom u glasu rekao kako možda ne bi smio o tome govoriti, što svjedoči o strahu koji zatočeni radnici proživljavaju dok čekaju na evakuaciju. Ipak, rekao nam je da su ih prebacili u kontejnerima.

Do broda za evakuaciju moraju proći još dvije vojne barikade

Iako su radnici  sada na sigurnijem mjestu i bliže slobodi, to jest, luci u koju će stići brod za evakuaciju, moraju proći još dvije vojne barikade. Upravo zato radnik je htio ostati neimenovan kako ga tamo ne bi skinuli s popisa.

'Svašta se priča, puno je informacija pa je teško znati što je istina', rekao je hrvatski radnik koji nam je rekao da u ovom kampu imaju dovoljno zaliha hrane i vode.

Dodatni problem evakuacije radnika brodovima su dozvole koje je potrebno dobiti za pristajanje u libijsku luku, a ta luka inače nije predviđena za civile već za iskrcaj tereta. Također, iščekivanje spašavanja dodatno produžuje i nevrijeme.

Danas moguć dolazak 30-tak radnika Croska

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković rekao je kako je danas započela evakuacija hrvatskih radnika iz unutrašnjosti Libije. 'Po 30-tak radnika Croska na aerodrom u Tripoliju sletio je zrakoplov i njihov je dolazak u RH moguć  tijekom dana. Surađujemo i na evakuaciji ostalih 100-tinjak radnika Geofizike i Croska', rekao je ministar Jandroković.

Dodao je kako MVPEI radi i na evakuaciji Hrvata u Libiji koji tamo rade za međunarodne kompanije. Do sada im se javilo 50-tak ljudi. Gordan Jandroković je naznačio kako je danas brod iz Bengazija otplovio prema Malti, a na brodu se nalazi i jedan hrvatskih državljanin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene