Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Libiji raketa ubila osmero ljudi, od toga sedmero djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osmero je ljudi poginulo, od toga sedmero djece, u četvrtak u eksploziji rakete koja je pogodila stambenu zgradu u Bengaziju na istoku Libije, objavili su medicinski izvori, dva dana nakon sličnog napada za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Reutersov reporter vidio je sedmero mrtve djece u gradskoj bolnici u Bengaziju, drugom po veličini libijskom gradu, u kojemu već godinu dana traju okršaji između vojske i islamističkih skupina. Nije utvrđen spol odrasle osobe ubijene u eksploziji granate, rekli su liječnici.

Pročitajte i ovo Vrtić u Vinkovcima - 1 Slavonija ne izumire Nakon 40 godina novi vrtić u gradu na istoku Hrvatske: Imat će i vlastitu solarnu elektranu Regionalni znanstveni Centar - 4 STEM obrazovanje Jug Hrvatske dobio važan centar za učenike: Ovo je priprema za budućnost

U napadu je ozlijeđeno 11 osoba.

Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad, koji se dogodio nakon što je u utorak poginulo četvero djece u eksploziji. Za taj su napad odgovornost preuzeli militanti Islamske države u poruci na Twitteru.

Bengazi je već godinu dana poprište borbi između islamističkih skupina i vojnih snaga vjernih Khalifi Haftaru, koji podupire međunarodno priznatog predsjednika libijske vlade Abdullaha al-Thinija.

Napadnuto južnokorejsko veleposlanstvo u Tripoliju

Te su borbe dio širih obračuna između bivših pobunjeničkih skupina koje su sudjelovale u svrgavanju libijskog diktatora Muamera Gadafija 2011. godine, a sada su zaratile zbog plemenskih, regionalnih i političkih razloga.

Militanti terorističke skupine Islamska država iskoristili su sigurnosni vakuum nastao zbog međusobnih sukoba dviju uzajamno suprotstavljenih vlada. Militanti su ubili desetke stranaca kršćana i izvršili napade na naftna polja i na luksuzni hotel u glavnom gradu Tripoliju, 1.000 kilometara zapadno od Bengazija.

Thinni, čelnik međunarodno priznate vlade, u kolovozu je bio prinuđen napustiti Tripoli kad su protivničke snage zauzele grad i postavile svoju vladu koju podupiru islamističke skupine iz Bengazija.

Vojne su snage prošle godine uspjele vratiti pod svoj nadzor nekoliko četvrti Bengazija, ali lukom i brojnim drugim gradskim dijelovima dominira krovni islamistički pokret Majlis al-Shura. (hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene