Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Po cijenu života'

U Kairu 16 poginulih i 200 ranjenih, Mursi ne odstupa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj poginulih u nasilju uključivši i islamističke pristaše egipatskoga predsjednika Mohameda Mursija u blizini Sveučilištu u Kairu, porastao je na 16, a ranjeno je 200 osoba, objavila je državna televizija izjavu glasnogovornika ministarstva zdravstva.

Pozivajući se na sigurnosne izvori, rekao je da su se prosvjednici sukobili sa snagama sigurnosti te da se čula pucnjava.

Mursi: Branit ću legitimitet po cijenu života

Pročitajte i ovo Video rekonstrukcije piramide izazvao bijes javnosti Burne reakcije Snimka obnove egipatske piramide izazvala bijes javnosti: Zbog spornog videa zaustavljena velika rekonstrukcija Slika nije dostupna Zbog terorističkih radnji Egipatski sud osudio osam militanata na smrt

Egipatski predsjednik Mohamed Mursi izjavio je da će ostati na vlasti i braniti ustavni legitimitet po cijenu vlastitoga života. Reagirajući na vojne zahtjeve obratio se građanima preko televizije te upozorio kako bi odstupanje od demokratskog poretka moglo Egipat dovesti na opasan put .

Po cijenu života čuvat ću legitimitet, izjavio je dodavši, kako je legitimitet jedino jamstvo da se očuva zemlja. Glasnogovornik oporbe Khaled Dawoud poruku predsjednika Mohameda Mursija ocijenio je kao objavu građanskoga rata jer ignorira zahtjeve oporbe da podnese ostavku. "Ovo je otvoreni poziv za građanski rat ... predsjednik i dalje odbija zahtjeve egipatskoga naroda da podnese ostavku," rekao je.

Oporbeni pokret traži uhićenje Morsija

Organizatori prosvjednoga pokreta privukli su ovaj tjedan na ulice milijune Egipćana da zahtijevaju ostavku islamističkoga predsjednika Mohameda Mursi, a noćas su pozvali na njegovo uhićenje.

Odbacili su Mursijeve tvrdnje o legitimitetu te u priopćenju istaknuli kako su milijunski prosvjedi na ulicama, koji počinju danas, jedini odgovor na Mursijev televizijski govor, kako bi on i njegova skupina mogli čuti glas egipatskoga naroda. "Nismo ga pozvali samo na odlazak, nego uputili poziv za suđenje njemu i njegovoj skupini. Pozivamo Republikansku gardu da uhiti Mohameda Mursija i pošalje ga odmah na suđenje."

Mursi i njegova Muslimansko bratstvo odbacili su ultimatum oružanih snaga za suradnju s oporbom do srijede popodne ili se u protivnom suočiti s vojnim rješenjem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene