Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN tvrdi

'U granatiranoj školi nije bilo palestinskih boraca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN je u srijedu opovrgao informaciju o prisutnosti palestinskih boraca u školi u pojasu Gaze, koju su u utorak granatirale izraelske vojne snage, pri čemu je poginulo više do 40 osoba.

Izraelci su izvijestili kako su pucali u smjeru jedne školske zgrade, u kojoj su, prema njihovim informacijama, bili smješteni palestinski borci čija je zadaća bila raketirati izraelske snage. 'Nakon preliminarne istrage, možemo reći da smo gotovo sto posto sigurni kako ondje nije bilo ni aktivista ni vojnih aktivista', rekao je za France presse glasnogovornik UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama Chris Gunness. 

Pročitajte i ovo Dječak iz Palestine Ograničenje pomoći U Gazi djeca umiru od dehidrancije i pothranjenosti: Tko ograničava humanitarnu pomoć? Izrael će od SAD-a nabaviti treću eskadrilu borbenih aviona F-35 Tri milijarde dolara Dok traje bombardiranje Gaze, Izrael kupuje još borbenih aviona

>> Izraelci napadaju škole, najmanje 40 mrtvih

'Pozivamo da se organizira neovisna istraga. Ako su ratni zakoni prekršeni, krivci svakako trebaju biti izručeni sudu', rekao je. Prema izvješću palestinskih liječnika, u izraelskom napadu na zgradu škole na sjeveru pojasa Gaze pod upravom UN-a, u utorak su ubijene 43 osobe, a više od stotinu ih je ranjeno. Prema UN-ovim informacijama poginulo je 30 osoba, a ranjeno ih je 55.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u utorak je izjavio kako su napadi na škole pod zaštitom UN-a 'potpuno neprihvatljivi'. Istaknuo je kako u takvim zgradama utočište pronalaze Palestinci koji su ostali bez domova u izraelskim napadima, što je 'izraelskoj vojsci i izraelskim vlastima i te kako poznato'.

UN: Žene i djeca čine 50 posto žrtava u Gazi

Žene i djeca čine 50 posto palestinskih žrtava ubijenih tijekom 12-dnevne izraelske ofenzive na pojas Gaze, objavila je u srijedu UN-ova agencija. Stvarni broj civilnih žrtava, zasad se procjenjuje da je stradalo 680 ljudi, mogao bi biti i veći, jer medicinski izvori ne mogu utvrditi točan broj smrtno stradalih.

Postotak ubijenih žena i djece dramatično se povećao otkako je Izrael u subotu pojačao ofenzivu na Gazu aktiviranjem kopnenih snaga. Do prije nekoliko dana, njihov udio među žrtvama bio je između 35 i 40 posto, rekla je glasnogovornica UN-ova Ureda za koordinaciju humanitarne pomoći.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene