Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iz nuklearke iscurilo 30 kubnih metara otopine s radioaktivnim uranom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tekućina koja sadrži tragove neobogaćenog urana procurila je u nuklearnom pogonu u južnoj Francuskoj, a jedan dio otopine izlio se u dvije rijeke.

Vlasti su zabranile konzumaciju izvorske vode u tri obližnja grada i navodnjavanje usjeva iz te dvije rijeke. Zabranjeni su i plivanje, sportovi u vodi i pecanje.

Pročitajte i ovo Marc Wubbenhorst je zbog rijetke bolesti uvjek žedan (Foto: Profimedia) Bubrezi mu rade prebrzo Zbog rijetke bolesti je uvijek žedan i ne smije spavati duže od dva sata u komadu Slika nije dostupna Nisu ovisni o drugim zemljama Tonči Tadić pojasnio kako Sjeverna Koreja proizvodi plutonij: "Na isti način kao što je to htio Adolf Hitler"

Glasnogovornica agencije za nuklearnu sigurnost Evangelia Petit je rekla da se oko 30 kubičnih metara otopine koja je sadržavala 12 grama urana po litri izlilo u postrojenju Tricastin, oko 40 kilometara od povijesnog grada Avignona.

Dužnosnik agencije za nuklearnu sigurnost Charles-Antoine Louet je rekao da je tekućina sadržavala prirodni neobogaćeni uran koji je toksičan ali vrlo malo radioaktivan. 'Rizik je vrlo mali', rekao je.

Tekućina je iscurila u tlo i u dvije rijeke, Gaffiere i Lauzon, iz rezervoara koji se prelio, priopćila je agencija. Agencija je rekla da uzrok izlijevanja još nije poznat a lokalne su vlasti rekle da je do izlijevanja došlo tijekom pranja rezervoara.

Agencija je rekla da je koncentracija urana u rijeci Gaffiere oko 1000 puta veća od normalne razine ali da ubrzano pada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene