Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Francuska: Razina urana u granicama normale, nakon istjecanja u nuklearnom pogonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska agencija za nuklearnu sigurnosti (ASN) izvijestila je kako je tekućina koja sadrži tragove neobogaćenog urana, a u utorak je procurila u nuklearnom pogonu u južnoj Francuskoj gdje se jedan dio otopine izlio u dvije rijeke, na razini 1 prema INES-u, međunarodnoj nuklearnoj ljestvici, a najviša je 7, iz čega se može zaključiti da je ona u granicama normale.

"ASN je ovaj događaj klasificirao na razinu 1, na ljestvici od 0 do 7, prema INES-u", stoji u priopćenju te agencije. Incident se dogodio u utorak, a vlasti su zabranile konzumacije izvorske vode u tri obližnja grada i navodnjavanje usjeva iz tih dviju rijeka. Zabrane su i dalje na snazi, jednako kao i plivanje, sportovi u vodi i pecanje.

Pročitajte i ovo Testiranje ruskog protubrodskog projektila (Screenshot: Телеканал Звезда/Youtube) Ponajbolji sustav u svijetu Rusi se pohvalili novim videom te pokazali što njihov "Uran" može učiniti neprijateljskim brodovima Marc Wubbenhorst je zbog rijetke bolesti uvjek žedan (Foto: Profimedia) Bubrezi mu rade prebrzo Zbog rijetke bolesti je uvijek žedan i ne smije spavati duže od dva sata u komadu

Glasnogovornica agencije za nuklearnu sigurnost Evangelia Petit u utorak je izvijestila da se oko 30 kubičnih metara otopine koja je sadržavala 12 grama urana po litri izlilo u postrojenju Tricastin, oko 40 kilometara od povijesnog grada Avignona. Stručne osobe odmah su izvijestile da je rizik vrlo malen.

Tekućina je u utorak iscurila u tlo te u rijeke Gaffiere i Lauzon. Iz ASN-a su izvijestili kako su prema zadnjim mjerenjima, obavljenim u dvjema rijekama, razine urana u dopuštenim granicama, u skladu s mjerilima Svjetske zdravstvene organizacije. Stručnjaci ASN-a u četvrtak su obavili inspekciju kako bi ustanovili točan uzrok incidenta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene