Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preminuo Oscar Niemayer

U dobi od 104 godine umro revolucionar suvremene arhitekture

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brazilski arhitekt Oscar Niemeyer, jedan od najistaknutijih revolucionara suvremene arhitekture, umro je u srijedu navečer u Rio de Janeiru u dobi od 104 godine, priopćeno je iz bolnice Samaritano de Rio u kojoj se liječio posljednjih mjesec dana od oboljenja bubrega i upale pluća.

Niemeyerova karijera počela je tridesetih godina 20. stoljeća i protegnula se kroz devet desetljeća. Među njegovim prepoznatljivim zgradama od stakla i svijetlog betona su zgrada Ujedinjenih naroda u New Yorku, sjedište komunističke stranke u Parizu i katolička katedrala u Brasiliji za koju je 1988. dobio nagradu za arhitekturu Pritzker koju se smatra i 'Nobelovom nagradom za arhitekturu'.

Pročitajte i ovo Zlatko Šimić Tužna vijest Iznenada preminuo novinar Zlatko Šimić Ugledni arhitekt uhićen zbog ubojstava - 1 Pronađen njegov DNK "On je demon koji hoda među nama": Ugledni arhitekt optužen za tri ubojstva, policija objavila i poziv u pomoć jedne žrtve

Katedrala je jedna od desetaka javnih zgrada koje je projektirao za brazilsku prijestolnicu Brasiliju, izgrađenu 1960. godine po projektima urbanista Lucia Coste, Oscara Niemeyera i pejsažnog arhitekta Roberta Burlea Marxa. Jurij Gagarin, ruski kozmonaut i prvi čovjek u svemiru, nakon što je 1961. preletio Niemeyerove zgrade Kongresa, futurističku predsjedničku palaču i ministarstva u Brasiliji izjavio je da je 'dojam poput dolaska na drugi planet'.

>> Arhitekt Niemeyer predstavio projekt 'Peleove kuće'

U svom gradu Rio de Janeiru Niemeyer je, među ostalim, projektirao i 'Sambadrom', stadion za karnevalske parade, no javne zgrade Brasilije smatraju se njegovim najmonumentalnijim ostvarenjem.

Niemeyer je postao nacionalna ikona Brazila poput pionira Bossa Nove Toma Jobima i nogometne legende Pelea.

Njegov se rad cijeni radi inovativnog korištenja svijetla i prostora, eksperimentiranja s estetikom armirano-betonskih konstrukcija i njegovog, kako je rekao, stila 'arhitektonske invencije' koji je proizveo zgrade koje sliče na apstraktne skulpture.

Oscar Niemeyer Soares Filho rođen je u Rio de Janeiru 15. prosinca 1907. u građanskoj obitelji njemačkog, portugalskog i arapskog porijekla, politički je bio uvjereni komunist a u u svom stanu nad Copacabanom radio je gotovo do samog kraja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene