Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekonomska analiza novog sukoba

Ekonomski analitičar: "Ako sukob eskalira, svakako se treba bojati"

Aktualno Galerija Luka Brkić - 1 Luka Brkić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Luka Brkić - 2 Luka Brkić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Luka Brkić - 3 Luka Brkić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Luka Brkić - 4 Galerija 1/4 >>
Kako novi sukob na Bliskom Istoku utječe na ekonomiju objasnio je ekonomski analitičar Luka Brkić. Treba li se bojati nove recesije otkio je u studiju Dnevnika Nove TV.

SAD i Britanija izveli su u noći na petak desetke napada na mete u Jemenu u odgovoru na napade jemenskih hutista na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru u znak podrške palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskim snagama u pojasu Gaze.

Eskalacija oružanih sukoba podigla je cijene vozarina, a logističke tvrtke u strahu od rizika preusmjeravaju brodove na dulju rutu oko Rta dobre nade što sve dodatno poskupljuje. 

Pročitajte i ovo Propalestinski prosvjed u Zagrebu - 8 treći po redu FOTO U Zagrebu prosvjed podrške Palestini, građani šalju poruke: "Bombardiranje djece nije samoobrana"

Ekonomski analitičar Luka Brkić u studiju Dnevnika Nove TV objasnio je zašto su događaji na Crvenom moru važni u ekonomskom kontekstu i hoće li napeta situacija utjecati na inflaciju.

Za početak, Brkić je utvrdio da je najgori scenarij eskalacija sukoba i uključivanje drugih sila u tu borbu, prije svega Irana i njegovih javnih i tajnih saveznika. 

"To bi produbilo krizu i dovelo do povećanih rizika od širenja ratnih sukoba, što bi gotovo u potpunosti zatvorilo taj prostor za trgovinu. On u svjetskim razmjerima ima oko 15 posto, ali ima puno veće drugo značenje. Njegovo zatvaranje bi povećalo cijene nafte i drugih energenata, što bi značilo opasnosti od povećanja stope inflacije, koja bi mogla voditi u dublju recesiju, da ne kažem depresiju, odnosno u staflaciju", rekao je Luka Brkić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjever i jug Radio koji je emitirao misteriozne kodirane brojeve naglo 'ušutio', zloglasni vođa poručio vojsci: "Budite spremni"

Trenutno je to još uvijek lokalni sukob, s anmatra alitičar i u slučaju da ne dođe do eskalacije sukoba, ne prijeti ni začajniji rast inflacije, ali ni rast cijena energenata. 

"To bi moglo biti samo privremeno odgađanje do nekog novog sukoba, jer je riječ o geopolitičkim preslagivanjima, takozvanoj geopolitičkoj depresiji, odnosno geopolitičkom kvantnom skoku", procjenjuje Brkić.

Pročitajte i ovo Joe Biden američki predsjednik Biden komentirao rezultate izbora na Tajvanu: "Ne podržavamo neovisnost"

Pročitajte i ovo Kirilo Budanov Kirilo Budanov Šef ukrajinske obavještajne službe Putinu poslao upozorenje: "To je tek početak"

Ukoliko se sukob ne razbukta, situacija bi se vrlo brzo mogla vratiti na onu koja je prethodila sukobima, smatra analitičar.

"Međutim, ako eskalira imali bismo, svakako se treba bojati, puno napetiju situaciju, puno neizvjesnosti jer to bi se moglo proširiti i na revizionističke sile kao što su Kina, Rusija i Sjeverna Koreja", zaključio je. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene