Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofa

Paklene vrućine: Australija se prži na 48 stupnjeva Celzijevih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatrogasci se bore s požarima, a visoke temperature prate zdravstvena upozorenja. Najviše su stradali stočari.

Središnji i sjeverni dijelovi Australije prže se već tjedan dana na više od 40 stupnjeva Celzija što pojačava jad stočara koji ubijaju stoku nakon rekordno tople 2013. koja je donijela sušu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrijeme za lipanj, srpanj i kolovoz DHMZ OBJAVIO DUGOROČNU PROGNOZU Doznajte kakvo će biti ljeto Slika nije dostupna Kakvo nas vrijeme čeka? AccuWeather zacrvenio Hrvatsku - ovo će biti jedno od najtoplijih ljeta na Balkanu

U velikim poljoprivrednim područjima kontinenta temperature su premašile 40 stupnjeva Celzija u većem dijelu proteklog tjedna a 48 stupnjeva zabilježeno je u gradu Birdsvilleu u Queenslandu.

VIDEO Termometar pokazuje više od 50 stupnjeva!

Toplotni val kreće se prema istoku kontinenta i prate ga zdravstvena upozorenja u najvećim gradovima dok se vatrogasci bore s požarima.

Najviše su stradali stočari u Queenslandu u kojem je 50 posto stočnog fonda zemlje.

"Suša se pretvara u potpunu katastrofu"

"Zalihe vode nestaju brzo, a preostalu stočnu hranu uništavaju vrućine", kaže Charles Burke, uzgajivač goveda i direktor mesne industrije Agforce u Queenslandu.

"Ova se suša pretvara u potpunu katastrofu".

Monsunske kiše koje su padale prošlog ljeta nisu ispunile očekivanja, a na kontinentu je protekla 2013. zabilježena kao prosječno najtoplija od 1910. kada su počela mjerenja temperature, objavio je australski meteorološki zavod.

"Novi rekord prosječnih godišnjih temepratura u Australiji poseban je zbog toga što se nije dogodio u El Ninjo godini nego u normalnoj godini", kaže stručnjak za klimu David Karoly sa sveučilišta u Melbourneu. Fenomen El Nino zagrijava površinu oceana i donosi toplo i suho vrijeme te često suše.

Smanjit će se stočni fond zemlje

Stočni fond Australije zbog suše će se smanjiti na 25 milijuna grla, objavio je australski državni ured za poljoprivredu i stočartvo.

Australija je treći najveći svjetski izvoznik govedine i njezin bi se izvoz mogao smanjiti jer će stočari nakon ubijanja stoke zbog suše morati obnoviti stočni fond te stoga smanjiti izvoz.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene