Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok se igraju

U Čileu: Psi kao rješenje za pošumljavanje opožarenih površina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok skaču s kamioneta i kreću trčati po šumi, troje čileanskih pasa ni ne znaju da imaju iznimno važnu misiju za zemlju: posijati mlade biljke na područjima opustošenim požarima.

U siječnju, Čile je doživio najveću šumsku katastrofu u povijesti, kako je rekla predsjednica Michelle Bachelet: u samo nekoliko dana, više od 467.000 hektara otišlo je u dim a 11 osoba je izgubilo život.

U blizini Talce, divlje životinje pobjegle su iz opožarenih šuma, a kako bi se one vratile, posebnu misiju dobilo je troje pasa, graničarskih škotskih ovčara odnosno Border Collija: petogodišnji Das, njegova jednogodišnja kći Olivia i Summer, također u dobi od godinu dana.

Misija je i jednostavna i dragocjena: dok trče, skaču i igraju se po šumi, na leđima nose torbu punu sjemenja koje se zahvaljujući rupicama prosipa po zemlji.

Kada iz njih izniknu i narastu drveće, biljke i šumsko cvijeće nestali u vatri, očekuje se da će se vratiti lisice zečevi i druge životinje.

"Ključni element je da životinje mogu živjeti" na tim područjima, rekla je Francisca Torres (32), direktorica Pewosa, ekološke organizacije koja ima više od 26.000 članova.

Torres je vlasnica troje pasa uključenih u misiju, a ujedno i trenerica pasa za osobe s posebnim potrebama. Das, Olivia i Summer poslušni su i dolaze na njezinu zapovjed. Neće napasti nijednu životinju koja se nalazi u šumi ako ih ona pozove.

Border Colliji, kaže Francisca, idealni su psi za tu zadaću jer su inteligentni, puni energije i vrlo brzi.

Glavni razlog zbog kojeg su izabrani psi a ne ljudi: oni mogu preći 30 kilometrara u danu i posijati deset kilograma sjemenja. Čovjek bi u jednom danu mogao pokriti tri kilometra, pojašnjava Torres. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene