Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesnosan smrad

Zagađenja zraka u Splitu je bilo, bijesni građani traže mjerenje: "Ili ćemo svi pobjeći ili mirno spavati!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gusti dim prekrio je splitsko područje, a u Splitu se na otvorenom teško diše pa građani u panici zovu Centar 112 i Zavod za javno zdravstvo. Oni im pak poručuju da ostanu mirni i da nema razloga za paniku.

Smrad i oblak dima zabrinuli su jutros mnoge Splićane. Na odlagalištu otpada Karepovac ništa ne gori, samo se sanira, što uzrokuje i dimljenje, poručili su iz Centra 112. Građanima preporučuju da ostanu mirni, da zatvore prozore i uključe klimatizacijske uređaje. I da nema panike.

Jasna Ninčević iz Zavoda za javno zdravstvo potvrdila je da u zraku nema toksičnih plinova te da su sve vrijednosti u granicama normale. Dim dolazi s područja Mosora. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAMJERNO ZAPALJENI? U Splitu zapaljeni motocikli, nagorjele i rolete na jednom stanu, policija sve istražuje Slika nije dostupna Policija i vatrogasci na terenu FOTO Žena poginula u požaru u Splitu, vatra zahvatila i susjedni stan: "Da smo došli minutu kasnije..."

"Stanovnici se mole da i dalje prate upute nadležnih tijela i ne šire paniku", poručuju iz Zavoda.

Međutim, Ninčević je potvrdila da je u ponedjeljak u vrijeme požara u Splitu, od 19.30 do 22.30 sati, došlo do prekoračenja onečišćenja zraka za 50 posto.

"Jednokratno izlaganje tim povišenim koncentracijama apsolutno ne može utjecati na zdravlje jer da može onda bi svi vatrogasci popadali u nesvijest. Odgovorno tvrdim da je sve pod kontrolom i sve je u granicama normale", kazala je Ninčević.

Tomislav Barić iz Građanske inicijative 'Karepovac - drugo lice Splita' nije uvjeren da je sve baš tako.

"Stanje je dosta teško. Teško je spavati po noći, zrak je vrlo težak, a što je u tom zraku treba pitati stručnjake. Na mjernoj postaji u naselju se mjeri samo sumporovodik koji je u tri navrata tijekom požara premašio dopuštene granice. Predložili smo ravnateljici mjerenje i ostalih plinova, da se provjere svi podaci da ili možemo svi pobjeći ili mirno spavati", izjavio je Barić novinarima.

Na prijedlog Barića ravnateljica je dosta burno reagirala kazavši da može i ona njega zamoliti da joj skuha ručak te da se nemože mjeriti sve što nekome padne na pamet.

"Mjere se indikatori onečišćenja", ustvrdila je.

Reporter Nove TV Mario Jurič otišao je jutros kod odlagališta Karepovac i razgovarao je s čovjekom koji živi u blizini i koji tvrdi da su koncentracije plinova u zraku opasne i kada ništa ne gori. Rekao je da odlagalište tinja cijelo vrijeme te da ne vjeruje nadležnima kada kažu da je s čistoćom zraka sve u najboljem redu.

Nastavni zavod za javno zdravstvo iz sata u sat prati koncentraciju plinova u zraku na svojim mjernim postajama na Karepovcu, Splitu, Solinu i Kaštelima. Navode da u posljednja 24 sata koncentracije praćenih plinova ni u jednom trenutku nisu prelazile dozvoljene granične vrijednosti.

"Razloga za uznemirenost gradana nema. Sam dim, kao i neugodan miris koji se osjeti u zraku, ne predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje ljudi ali može izazvati iritaciju dišnih
puteva kao i peckanje u očima stoga se i nadalje preporuča građanima da zatvaraju prozore i vrata, klimatiziraju prostore u kojima borave, posebice ukoliko se radi o kroničnim plućnim i srčanim bolesnicima i maloj djeci.

U slučaju nužnog izlaska na otvoreni prostor preporuča se usta i nos prekriti maskom ili laganom pamučnom tkaninom a na oči staviti sunčane naočale. Ove mjere ostaju na snazi do daljnjega", preporučili su građanima u Zavodu za javno zdravstvo.

Požar još nije lokaliziran

Inače, noć na opožarenim područjima prošla je mirno, požar još nije u potpunosti lokaliziran, a danas se nastavlja sanacija terena.

Što je uzrok velikog požara koji je poharao splitsko područje i dalje je nepoznato.

Četiri kanadera će tijekom srijede još natapati rubne dijelove požarišta.

Kanaderi će danas gasiti vatru koja od utorka gori na sjevernoj strani Mosora, ali se do srijede ujutro nije gasila zbog nepristupačnoga terena. Vatrogasci su izvijestili da tamo nisu ugroženi objekti, te da se nadaju da će zračne snage danas ugasiti i taj požar.

Zračne snage od jutra na požarištima kod Splita

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika od srijede ujutro aktivne su na požarištima kod Splita.

Dva kanadera CL-415 angažirana su na sanaciji požarišta Žrnovnica-Srinjine-Tugare-Podstrana, dok su dva airtractora AT-802 upućena u Dugobabe kod Klisa na gašenje požara koji je aktivan još od jučer i na kojem su zračne snage također bile angažirane, izvijestili su iz MORH-a.

Nino Vela,dogradonačelnik Splita i šef civilne zaštite grada Splita rekao je da će zatražiti proglašenje elementarne nepogode.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene