Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I ranije osuđivan

U BiH uhićen terorist: Tražio upute kako napraviti bombu i planirao napad na džamiju

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Tužiteljstvo BiH potvrdilo je u ponedjeljak kako je toj zemlji uhićen muškarac povezan s terorističkom organizacijom Islamska država (IS) i koji je planirao počiniti teroristički napad u BiH a zbog toga je od državnog suda zatraženo da mu odredi pritvor.

Kako je navodi u priopćenju iz Tužiteljstva BiH, riječ je o Mirzi Kapiću (42) nastanjenom u Zenici koji je ranije osuđivan zbog kaznenih djela povezanih s terorizmom i boravkom na ratištima u inozemstvu.

Kapića su potkraj srpnja uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Terete ga da je proteklog mjeseca koristeći aplikacije za komunikaciju kontaktirao s osobama koje podržavaju radikalne pokrete i pomagače IS-a. U prepiskama koje je presrela policija potvrdio je kako u srpnju planira napad eksplozivom na džamiju u BiH.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja migranata Dramatična akcija Spašeni muškarci koji su u rano jutro u nabujaloj rijeci dozivali pomoć: "U nama su vidjeli zadnju slamku spasa"

Od osoba s kojima je kontaktirao tražio je upute za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom.

Plan mu je bio napasti učenjake Islamske zajednice u BiH koji objavljuju proglase protiv islamskih radikala i koji, kako je tvrdio, prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i IS-a policijskim agencijama u BiH.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završila iza rešetaka Drama kod Varaždina: Godinama zlostavljala 25 godina starijeg izvanbračnog supruga pa mu zaprijetila

Policija je tijekom uhićenja zaplijenila elektroničku opremu koju je koristio Kapić i ona je sada na dodatnom vještačenju.

On je sada osumnjičen za kazneno djelo terorizma.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene