459118
459118
459118
459118
459118

"Tvrtke neće moći napuštati SAD, a da zbog toga ne snose posljedice. Gotovo je s tim!"

  • , 02.12.2016., 06:59
  • Autor:
  • komentara

Tvrtke koje presele poslovanje iz Sjedinjenih Država kako bi drugdje proizvodile jeftinije, snosit će zbog toga "posljedice", zaprijetio je predsjednik Donald Trump.

 
 
 
 
Foto: AFP
Foto: AFP

"Tvrtke neće moći i dalje napuštati SAD, a da zbog toga ne snose posljedice. Gotovo je s tim. Gotovo", poručio je Trump u prigodi posjeta tvrtki u Indiani za koju tvrdi da je spriječio njezino preseljenje i tako sačuvao više od 1000 radnih mjesta.

Milijarder je opširno ispričao kako je u jednom telefonskom razgovoru prisilio glavnog direktora grupacije United Technologies Gregoryja Hayesa - koji je bio u dvorani - da sačuva radna mjesta i proizvodnju u toj tvornici u Indianapolisu koja se trebala preseliti u Meksiko.

Iskoristio je prigodu da još jednom kritizira sjevernoamerički ugovor o slobodnoj trgovini Alena: "Alena je jednosmjerna autocesta prema Meksiku".

Narugao se i onima koji ga optužuju da narušava ugled predsjedničke dužnosti osobno vršeći pritisak na čelnike poduzeća.

"Kažu da nije predsjednikov posao da tako naziva direktore velikih tvrtka. Naprotiv, mislim da je upravo to predsjednikov posao, a ako nije, tim gore", rekao je milijarder.

Ponudio je mrkvu - opetovano obećanje o smanjenju poreza i deregulaciji - ali i zaprijetio batinom: tvrtke "mogu iz jedne (savezne) države otići u drugu i ugovarati poslove s raznim zemljama, ali otići iz zemlje bit će jako, jako teško". (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se