Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće FBI-a

Haker izazvao paniku - tvrdi da je neometano preuzimao kontrolu nad zrakoplovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jednom kada je upao u sustav mogao je prebrisati i sastaviti novi kod koji mu je omogućio korištenje 'CLB-a', odnosno komande za podizanje visine zrakoplova.

Chris Roberts uhićen je zbog hakiranja i moguće opasnosti po živote nakon što je FBI detektirao raspravu na Twitteru koju je pokrenuo sam Roberts, a u kojoj je tvrdio da je hakirao u sustav zrakoplova na kojem se nalazio.

Pročitajte i ovo Ilustracija izazvali bijesne reakcije "Što je s ljudima? To je tako opasno": Deseci posjetitelja festivala uperili lasere u putnički avion Ilustracija Boeingova avion kojemu su otpala vrata Drama u zraku Boeing u sve većim problemima: Avionu s više od stotinu putnika tijekom leta otpao dio krila

Roberts tvrdi da je do sada 'upao' u računalni sustav koji se nalazi u zrakoplovu čak 20 puta u razdoblju od 2011. do 2014. godine. Tvrdi da je uspio preuzeti kontrolu nad motorom zrakoplova za vrijeme leta, stoji u zapisniku, piše CNN.

VIDEO Srušio se vojni helikopter na Havajima, 1 osoba poginula 21 ozlijeđena

Istražiteljima je rekao da jednom kada je upao u sustav mogao je prebrisati i sastaviti novi kod koji mu je omogućio korištenje 'CLB-a', odnosno komande za podizanje visine zrakoplova.

"Izjavio je da je na taj način, prilikom jednog leta, uzrokovao podizanje visine zrakoplova, no na samo jednom motoru zbog čega je zrakoplov počeo gubiti smjer i počeo se bočno okretati", kazao je istražitelj.

U svojoj objavi na Twitteru prozvao je FBI da pogrešno tumači njgovo itraživanje i želi ga svesti na jedan paragraf.

"Posljednih pet godina jedino što sam želio je unaprijediti sustav sigurnosti zrakoplova te ukazati na propuste", rekao je Roberts.

 

 

Objasnio je i kako se na glavno računalo u zrakoplovu spojio preko modificiranog Ethernet kabla i laptop računala koje je spojio na elektoničku kutiju koja se nalazi ispod sjedala, a koja kontrolira cijeli sustav.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene