Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdio Erdogan

Turski parlament ujesen glasa o ratifikaciji švedskog zahtjeva za članstvom u NATO-u

Turski predsjednik Tayyip Erdogan
Turski predsjednik Tayyip Erdogan Foto: Afp
Turski predsjednik Erdogan rekao je u srijedu da će proslijediti ratifikaciju švedske kandidature za NATO ujesen nakon kraja ljetne stanke u radu parlamenta, dodajući kako očekuje da će Stockholm poduzeti neke korake protiv terorizma u zamjenu za ratifikaciju.

Ankara je mjesecima odugovlačila s ratifikacijom, optužujući Švedsku da čini premalo po pitanju ljudi koje smatra teroristima, a većinom je riječ o članovima zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK).

No, u neočekivanom obratu Recep Tayyip Erdogan je u ponedjeljak pristao parlamentu proslijediti zahtjev za pristupanje Švedske NATO-u. Ljetna stanka u turskom parlamentu počinje krajem tjedna, a ponovno će se sazvati u listopadu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi izgled VIDEO Građani su se jedva navikli na euro, a sprema se nova promjena: Pogledajte što odlazi u povijest

"Kada se ponovno otvori, vjerujem da će naš predsjednik parlamenta ovo staviti na glasanje među međunarodnim sporazumima. Primarno mjesto odobrenja je parlament, a onda će to doći meni na odobrenje", rekao je Erdogan na novinskoj konferenciji nakon samita NATO-a u Vilniusu.

"Želimo da se ovaj proces završi što je prije moguće", dodao je.

Erdogan je rekao kako očekuje da će Švedska poduzeti konkretne korake protiv terorizma u skladu s njihovim sporazumom, dodajući da će Stockholm također podržati izmjenu carinskog sporazuma Turske s Europskom unijom, kao i bezvizni režim.

Pročitajte i ovo Pelješki most rekordna godina Zbog Pelješkog mosta gradić u BiH doživio pravi procvat: "Cijene su nam niže od hrvatskih"

Odvojeno, visoki dužnosnik rekao je u srijedu da će Erdoganova vlada razgovarati sa svojim nacionalističkim saveznikom u parlamentu o ratifikaciji švedskog pristupanja NATO-u, nakon što se činilo da je Stranka nacionalističkog pokreta (MHP) zauzela negativan stav prema navedenom pitanju.

Čelnik MHP-a Devlet Bahceli rekao je u utorak da se Švedska nije uspjela distancirati od terorizma, ali je dodao da će Erdogan donijeti konačnu odluku o kandidaturi Švedske.

Pročitajte i ovo Traje potraga Puštaju majčin glas Dječaka (2) traže već pet dana, nema mu ni traga: "Naše je selo ukleto. Ovdje su padali i avioni"

Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) bez MHP-a nema parlamentarnu većinu koja je potrebna za ratifikaciju. Druge stranke u parlamentu nisu se oglasile o tome hoće li podržati ratifikaciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene