Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turska: Masovni prosvjed protiv Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća Turaka izišli su u nedjelju na ulice crnomorskog grada Samsuna kako bi prosvjedovali protiv vlade islamskih korijena uoči izbora u srpnju.

'Ne šerijatskom zakonu', 'Turska je sekularna i ostat će sekularna', izvikivali su prosvjednici noseći crvene turske zastave. 

Pročitajte i ovo Parlamentarni dijalog Glas građana Hoće li doći do političkog dijaloga? Velika većina gledatelja Dnevnika Nove TV nema dvojbi Andrej Plenković Nova Vlada Koje su savjete dobili novi ministri od iskusnijih kolega? "Moraju se okružiti ljudima koji puno znaju"

Skup, zadnji u nizu sličnih prosvjeda, organizatori su najavili kao pokušaj ujedinjenja podijeljene oporbe protiv vlade koju optužuju da pokušava potkopati sekularno državno uređenje većinski muslimanske Turske.

Prosvjed je organiziran nakon dogovora glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP) i manje stranke ljevice DSP o zajedničkom izlasku na izbore 22. srpnja. 

Čelnici dviju stranaka na prosvjed su stigli zajedno. Udružile su se također dvije konzervativne stranke.

Skup su osiguravale jake policijske snage, no ozračje je nalikovalo više na karneval.

Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK) premijera Tayyipa Erdogana, koja niječe da ima islamističke ciljeve, sazvala je prijevremene opće izbore kako bi riješila spor sa sekularistima oko predsjedničkih izbora.

Sekularni establišment, uključujući vojsku, suce i oporbu, spriječio je vladin plan da izabere ministra vanjskih poslova Abdullaha Gula za novog predsjednika, strahujući da bi on mogao oslabiti službenu razdvojenost religije od države.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene