Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Erdogan želi maksimalnu kontrolu

ZAPADNI SAVEZNICI ZABRINUTI Turska iz redova vojske izbacila 1.389 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska je zbog navodnih veza s klerikom Fethullahom Gulenom, kojeg smatra organizatorom neuspjelog vojnog udara, iz redova vojske izbacila 1.389 ljudi, izvijestila je u nedjelju novinska agencija Anadolija.

Vijest o čistkama u vojsci stigla je nekoliko sati nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan najavio promjene u oružanim snagama, uključujući zatvaranje vojnih škola, kako bi vojsku stavio pod čvrstu kontrolu vlasti.

Pročitajte i ovo Vježba ŠTIT 24 Trening za upravljanje u kriznim situacijama: Održana vježba policije i američkog veleposlanstva Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Odlikovan i slavni pilot Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja"

Turska prst krivnje za propali puč 15. i 16. srpnja stalno upire u Gulena koji živi u samovoljnom egzilu u SAD-u, iako je taj muslimanski klerik osudio pokušaj nasilnog svrgavanja vlade te opetovano odbacuje optužbe na svoj račun.

Erdogan je u subotu predložio da se glavni stožer vojske i čelništvo obavještajne službe stave pod kontrolu ureda predsjednika, no to će zahtijevati prihvaćanje ustavnih promjena.

Obavještajna agencija, poznata kao MIT, je trenutno pod kontrolom ureda premijera.

Vojska je tradicionalno donekle autonomna institucija u Turskoj i predloženim bi mjerama oružane snage bile pod civilnom kontrolom.

Erdogan je predložio da kopnene snage budu pod kontrolom ministarstva obrane.

Predloženim promjenama zatvorile bi se i vojne škole koje bi se preobrazile u strukture po sveučilišnom obrascu.

Zapadni saveznici Turske su osudili pokušaj vojnog udara, ali izražavaju zabrinutost zbog odgovora turskih vlasti na propali puč.

Erdogan, međutim, ponašanje Zapada ocjenjuje "sramotnim" jer su pokazali više zanimanja za sudbinu urotnika nego za članicu NATO-a, ukorivši zapadne čelnike što nakon pokušaja puča nisu posjetili Ankaru.

U nedjelju bi u Tursku trebao stići zapovjednik združenog stožera američkih snaga Joseph Dunford.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene