445066
445066
445066
445066
445066

ZAPADNI SAVEZNICI ZABRINUTI Turska iz redova vojske izbacila 1.389 ljudi

  • , 31.07.2016., 12:42
  • Autor:
  • komentara

Turska je zbog navodnih veza s klerikom Fethullahom Gulenom, kojeg smatra organizatorom neuspjelog vojnog udara, iz redova vojske izbacila 1.389 ljudi, izvijestila je u nedjelju novinska agencija Anadolija.

 
 
 
 
Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Tayyip Erdogan (Foto: AFP)

Vijest o čistkama u vojsci stigla je nekoliko sati nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan najavio promjene u oružanim snagama, uključujući zatvaranje vojnih škola, kako bi vojsku stavio pod čvrstu kontrolu vlasti.

Turska prst krivnje za propali puč 15. i 16. srpnja stalno upire u Gulena koji živi u samovoljnom egzilu u SAD-u, iako je taj muslimanski klerik osudio pokušaj nasilnog svrgavanja vlade te opetovano odbacuje optužbe na svoj račun.

Erdogan je u subotu predložio da se glavni stožer vojske i čelništvo obavještajne službe stave pod kontrolu ureda predsjednika, no to će zahtijevati prihvaćanje ustavnih promjena.

Obavještajna agencija, poznata kao MIT, je trenutno pod kontrolom ureda premijera.

Vojska je tradicionalno donekle autonomna institucija u Turskoj i predloženim bi mjerama oružane snage bile pod civilnom kontrolom.

Erdogan je predložio da kopnene snage budu pod kontrolom ministarstva obrane.

Predloženim promjenama zatvorile bi se i vojne škole koje bi se preobrazile u strukture po sveučilišnom obrascu.

Zapadni saveznici Turske su osudili pokušaj vojnog udara, ali izražavaju zabrinutost zbog odgovora turskih vlasti na propali puč.

Erdogan, međutim, ponašanje Zapada ocjenjuje "sramotnim" jer su pokazali više zanimanja za sudbinu urotnika nego za članicu NATO-a, ukorivši zapadne čelnike što nakon pokušaja puča nisu posjetili Ankaru.

U nedjelju bi u Tursku trebao stići zapovjednik združenog stožera američkih snaga Joseph Dunford.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se