Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Clinton pozdravila

Turska i Armenija uskoro uspostavljaju diplomatske odnose

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak je pozdravila korake koje su poduzele Turska i Armenija prema normalizaciji odnosa, na sastancima s ministrima vanjskih poslova dviju zemalja u New Yorku.

Turska je u nedjelju najavila da će idućeg mjeseca u Švicarskoj s Armenijim potpisati sporazum o uspostavi diplomatskih odnosa, nakon desetljetne netrpeljivosti zbog pokolja oko 1,5 milijuna Armenaca koje je počinilo Otomansko carstvo tijekom I. svjetskog rata, i upornog negiranja Ankare da se radilo o genocidu. 'Želim ponoviti našu vrlo snažnu potporu za proces normalizacije koji se odvija između Armenije i Turske', kazla je Clinton novinarima pred sastanak s armenskim ministrom vanjskih poslova Eduardom Nalbandianom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odsutna zbog bolesti Obama: Državna tajnica Clinton vratila je ugled Americi Slika nije dostupna Poruka iz Hrvatske Clinton: U sirijsku oporbu uključiti i borce

Ona je također izrazila američku predanost 'demokratskom razvoju' Armenije i njezinom gospodarskom prosperitetu, te spremnost za razvoj partnerskih i prijateljskih odnosa s tom zemljom, na sastanku koji je održan u newyorškom hotelu Waldorf Astoria, na marginama 64. zasjedanja Opće skupštine UN-a.

>> Armenija i Turska korak do pomirbe

Primajući kasnije turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua, Clinton je kazala da "jako cijeni snažnu predanost turske vlade normalizaciji odnosa s Armenijom". Turski su dužnosnici najavili da bi Davutoglu i Nalbandian 10. listopada u Zuerichu trebali potpisati protokole o uspostavi diplomatskih odnosa.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene