Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paket ustavnih promjena

Turska: Građani odlučuju o kontroverznim amandmanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turci su počeli glasati na referendumu o paketu ustavnih amandmana.

Ustavni amandmani su podijelili zemlju jer bi, u slučaju da ih se izglasa, mogli dalekosežno promijeniti sudstvo, a posebno radno zakonodavstvo i socijalna prava. Predlagači referenduma izjavljuju da će ustavne reforme ojačati demokraciju u Turskoj i temeljna prava pojedinaca čime će se zemlja približiti standardima EU-a. Europska unija je izrazila svoju potporu predloženim ustavnim reformama.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 25 Pitanje ovlasti Predsjednik Republike može suspendirati izbor šefa DORH-a? Čelnik Ustavnog suda objasnio kako stoje stvari Ustavni sud Njemačke Primjer Njemačke Ustavni sud odlučio: Ekstremno desna stranka Domovina ostaje bez državne potpore

Paket ustavnih reformi Stranke AK uključuje 26 novih ili revidiranih amandmana koji će, među ostalim, zaštititi prava žena, djece i invalida, uspostaviti instituciju neovisnog ombudsmana, omogućiti članstvo u više od jednog sindikata, ublažiti sadašnja ograničenja radničkih štrajkova i dati državnim službenicima pravo na kolektivno pregovaranje.

Paket također sadrži kontroverzne amandmane koji će omogućiti restrukturiranje Ustavnog suda i Vrhovnog vijeća sudaca i tužitelja (HSYK). Većina Turaka podržati će u nedjelju na referendumu ustavne reforme koje je predložila vlada, pokazuju rezultati ankete koju je proveo institut za istraživanje javnog mišljenja KONDA, objavljene u subotu, dan uoči referenduma.

Referendum kao izglasavanje povjerenja vladajućoj stranci

Prema rezultatima ankete, 56,8 posto glasača dat će potporu ustavnim reformama, uključujući i kontroverzne izmjene u moćnom turskom sudstvu. Njih 17,6 posto je i dalje neodlučno, pokazuje anketa. Referendum se također smatra izglasavanjem povjerenja vladajućoj, islamistički obojenoj, Stranci pravde i razvitka (AKP) prije općih izbora iduće godine. Sudstvo je posebice važno AKP-u nakon što je stranka gotovo ukinuta 2008. godine zbog optužbi za islamizam.

Glavne oporbene stranke, sekularna Republikanska narodna stranka (CHP) i Stranka nacionalističke akcije (MPH), vodile su intenzivnu kampanju protiv referenduma, dok je prokurdska Stranka mira i demokracije najavila da će bojkotirati referendum. Paket ustavnih amandmana o kojima se glasa na referendumu odobren je u parlamentu u svibnju, ali nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu glasova da bi postao zakonom te se stoga održava referendum.

>> Turska: Ustavni sud postavio temelje za sporni referendum

Na referendumsko glasanje pozvano je gotovo 50 milijuna turskih državljana i državljanki s pravom glasa, a glasačka su mjesta u istočnom pokrajinama otvorena od 7 do 16 sati, dok su u zapadnim pokrajinama otvorena od 8 do 17 sati. Datum održavanja referenduma također je od simbolične važnosti za Turke, to je 30. obljetnica vojnog udara 1980. godine, nakon kojeg je 1982. godine ratificiran ustav o čijoj će se reformi stanovništvo izjasniti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene