Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere za poticanje demokracije

Turska: Ustavni sud postavio temelje za sporni referendum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski Ustavni sud u srijedu je odobrio većinu prijedloga ustavnih reformi, postavljajući temelje za sporni referendum o paketu mjera, koje vlada smatra potrebnima da bi se u zemlji potaknula demokraciju i da bi se Turska pridružila EU-u.

Sud je poništio mjere koje daju više ovlasti predsjedniku pri imenovanju sudaca, no odbacio je zahtjev oporbe da se ukine cijeli paket reformi. Sekularistički kritičari reforme vide kao pokušaj stranke Pravde i razvitka (AK) premijera Tayyipa Erdogana da preuzme kontrolu na svim razinama u državi i potkopa sekularna načela države.

Pročitajte i ovo Protest Palestinaca iz Ramallaha zbog napada na bolnicu - 1 Brutalni napad Pristižu žestoke osude zbog krvave eskalacije nasilja u Gazi: "Napad je zastrašujući i apsolutno neprihvatljiv" Recep Tayyip Erdogan Velika čistka Erdogan objavio sastav nove vlade: Samo dva ministra preživjela su velike promjene

No Erdogan je izjavio kako je svrha reformi produbiti demokraciju i pomoći ispunjenju zahtjeva koje Turska mora ispuniti da bi se pridružila Europskoj uniji.

Predsjednik suda Hasim Kilic na konferenciji za novinare je izjavio da će se o nacrtu reforme raspravljati na referendumu čije je održavanje planirano za 12. rujna.

Odluka o raspisivanju referenduma bi, smatraju promatrači, mogla pojačati napetosti u zemlji, s obzirom na to da će ga oporba tretirati kao svojevrsno izglasavanje povjerenja vladi. Istraživanje javnog mišljenja pokazuje da je popularnost Stranke AK nešto smanjena, što znači da ni pobjeda nije zajamčena. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene