Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tuerk podržao Pahora

'Bilo bi dobro da se Pahor i Sanader nađu i razgovaraju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk podržao je namjeru vlade premijera Boruta Pahora da blokira otvaranje 11 pregovaračkih poglavlja na sutrašnjoj pristupnoj konferenciji Hrvatska-EU, ali je u isto ocijenio potrebnim obnavljanje dijaloga među državama i nov pristup u rješenju graničnog pitanja.

'Odluka naše vlade bila je potrebna kako bi zaštitila naše nacionalne interese, no sada je pravi trenutak za novi početak', rekao je Tuerk novinarima. 'Bilo bi dobro da se premijeri Pahor i Sanader nađu i razgovaraju, a nakon toga bilo bi potrebno promisliti o novom, svježem početku', rekao je Tuerk.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Slika nije dostupna Tuerk i Pahor protiv povećanja PDV-a za novine na 20 posto

Slovenski promatrači procjenjuju da Ljubljana blokadom šalje poruku da nikako ne želi da se o pitanju prijepornih sektora granice raspravlja na međunarodnoj arbitraži, kako su se načelno dogovorili premijer Ivo Sanader i Pahorov prethodnik Janez Janša, nego sugeriraju da bi bilateralno bilo potrebno razgovarati o novom i svježem rješenju po uzoru na tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan, a najbolje u okviru hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

>> Slovenija i službeno potvrdila blokadu više poglavlja

Tuerk je rekao da ne bi trebalo postavljati rokove do kada bi trebalo riješiti granično pitanje nego umjesto toga uzeti nekoliko mjeseci da se o novom načinu rješenja spora dobro razmisli.

>> 'Hrvatska se neće tako ponašati prema Srbiji'

Upitan što misli o izjavi hrvatskog premijera Ive Sanadera da Hrvatska neće kupovati prijateljstvo teritorijem, Tuerk je rekao da je ta izjava posljedica 'emocionalno intenzivnog trenutka' i da je bila izrečena neposredno nakon što je premijer Pahor najavio blokadu 11 poglavlja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene