Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako dalje?

Tuerk: Odnosi s Hrvatskom su 'u stanju maloga šoka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odnosi među državama nastalim na području bivše Jugoslavije morali bi se temeljiti na načelima međusobna poštovanja jer bi se tako nesporazumi brže rješavali, izjavio je u četvrtak slovenski predsjednik Danilo Tuerk na tribini koju je priredio ljubljanski Institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

Govoreći o slovenskoj vanjskoj politici, Tuerk se posebno osvrnuo i na odnose s Hrvatskom, ocijenivši da su 'u stanju šoka' pošto je Slovenija, navodeći da Hrvatska pristupnim dokumentima u okviru pregovora s EU-om 'prejudicira granicu' sa Slovenijom, blokirala otvaranje i zatvaranje većine pregovaračkih poglavlja. 'Sada su odnosi s Hrvatskom u stanju koje možemo nazvati malim šokom, nakon kojega treba promisliti kako dalje', rekao je Tuerk, odgovarajući na pitanje voditelja tribine o napetostima u odnosima s Hrvatskom koje su u zadnje vrijeme u žarištu slovenske javnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenski predsjednik tvrdi 'Zagreb nije oblikovao političku volju' Slika nije dostupna Podrška Pahoru 'Ne možemo naprijed ustraje li Hrvatska u 'prejudiciranju' granice'

'Sada je potrebno određeno vrijeme da se promisli kako dalje, kako do novog početka', rekao je Tuerk, ponovivši svoju nedavnu opasku kako je s Hrvatskom potrebno graditi povjerenje na nekim načelima. To su, kako je opetovao, međusobno povjerenje, poštovanje i uzajamna korist. 'Povijest i praksa potvrđuju da je sporove lakše riješiti ako su poznata načela u odnosima. Potrebna je dobra vjera, a ne jednostrani potezi koji iznenade drugu stranu. Treba se odreći nadmudrivanja, djelovati na načelima međusobna poštovanja te poštovati određen red i formu. Ako se međusobno ne poštujemo i ne cijenimo, nećemo moći ukloniti nesporazume', rekao je Tuerk.

Osim međusobna poštovanja potrebno se truditi i tražiti i pragmatična rješenja koja će koristiti objema stranama i tako će se lakše svladati otvorena pitanja, naglasio je Tuerk. Slovenski predsjednik istaknuo je da je Slovenija privržena europskoj zajedničkoj politici, a sa susjednim državama i državama u regiji ima i posebne interese, među ostalim približavanje država zapadnog Balkana Europskoj uniji. Tuerk je naglasio da europska zajednička politika 'nije gotova zgrada, nego konstrukcija u nastajanju' te da članice EU-a većinom vode vanjsku politiku u skladu s interesima suverenih europskih država.

On je rekao da ne vjeruje u 'kolektivan' ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU iako je - kako je dodao - u prošlosti bilo takvih zamisli. Sve zemlje u regiji približavat će se EU-u pojedinačno, onako kako budu ispunjavale uvjete, ocijenio je Tuerk.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene