Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"FBI je bio u kaosu"

Trump: Smjena Comeya je moja odluka, on je "napuhanac" i "razmetljivac"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump nazvao je bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya, kojega je u utorak smijenio s dužnosti, "napuhancem" i "razmetljivcem", dodavši da bi ga bio smijenio i da to nisu predložili dužnosnici ministarstva pravosuđa, javljaju u četvrtak agencije.

"Napuhan je i razmetljivac je. FBI je bio u kaosu", izjavio je Trump u razgovoru za NBC, što je njegov prvi istup nakon što je nenadano smijenio Jamesa Comeya s čela FBI-a. Comey je vodio istragu o mogućoj upletenosti Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. i mogućim vezama Trumpovih pomoćnika u kampanji i Moskve.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Slika nije dostupna "O vodstvu i istini" Bivši šef FBI-a: Trump ga je otpustio u svibnju, a on najavljuje bestseller knjigu

"Spremao sam se otpustiti Comeya. Moja je to odluka. Planirao sam ga smijeniti bez obzira na preporuku", istaknuo je Trump u intervjuu.

No, Bijela kuća je početkom tjedna priopćila da je Trump donio odluku o smjeni Comeya nakon preporuke glavnog državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa i njegova zamjenika Roda Rosensteina, a isto je kazao i potpredsjednik Mike Pence.

"Predsjednik Trump je dobro odlučio da prihvati preporuku ministra i njegova zamjenika i zatraži od ravnatelja FBI-a da odstupi s položaja", kazao je Pence u srijedu.

Trump osnovao tijelo koje će proučiti izborne prijevare

Američki predsjednik osnovao je u četvrtak i povjerenstvo koje će istražiti izborne prijevare i sprječavanje glasovanja, rekla je Bijela kuća.

Trump je potpisao izvršnu naredbu stvarajući dvostranačku Predsjedničko savjetodavno povjerenstvo za poštene izbore kojim će predsjedati potpredsjednik Mike Pence, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders novinarima.

Ovaj potez izazvao je ljutnju među američkim skupinama za građanska prava i zastupnicima Demokratske stranke koji tvrde da se radi o taktici za sprječavanje glasovanja.

Trump, koji je preuzeo dužnost u siječnju, ustvrdio je kako je na izborima u studenom bilo rasprostranjenih izbornih prijevara. On je u siječnju rekao kako će tražiti istragu prijevara na izborima mada postoji konsenzus među dužnosnicima saveznih država i izbornim stručnjacima da su one rijetke u SAD-u.

Čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi je u priopćenju rekla kako će povjerenstvo dati legitimitet naporima saveznih država da se donesu diskriminirajući izborni zakoni.

Čelnici udruga za građanska prava rekli su kako će povjerenstvo potaknuti sprječavanje glasovanja opravdavajući nove prepreke poput zahtijevanja osobnih dokumenata pri glasovanju.

Povjerenstvo se neće ograničiti na istragu Trumpovih tvrdnja o izbornoj prijevari nego će se baviti pitanjima koja se postavljaju već godinama.

"Povjerenstvo će razmotriti politike i prakse koje jačaju ili umanjuju povjerenje američkog naroda u poštenje saveznih izbora i pripremiti predsjedniku izvješće koje utvrđuje sistemske probleme", rekla je Huckabee Sanders. Kazala je kako će izvješće biti dovršeno do 2018. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene