Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kao diktator

Trump iskoristio Hitlerovu retoriku, pa se sada brani: "Nije to rekao na način na koji sam ja rekao"

Donald Trump
Donald Trump Foto: Afp
Trump je prije više puta hvalio autoritarne vođe, uključujući mađarskog Viktora Orbana, kineskog Xi Jinpinga i sjevernokorejskog Kim Jong Una.

Bivši američki predsjednik Donald Trump branio je antiimigrantske komentare koje je dao ranije ovog tjedna za koje su kritičari rekli da odražavaju rasističke stavove Adolfa Hitlera. Trump je u petak komentirao da ne zna ništa o vođi njemačke Nacističke stranke i da "nije Hitlerov učenik".

U radijskom intervjuu voditelj Hugh Hewitt je u petak upitao Trumpa da komentira svoju nedavnu izjavu da ilegalni imigranti "truju krv naše zemlje".

Pročitajte i ovo Ilustracija strah od terorizma Policija i žandarmerija oko crkava: Pojačavaju se sigurnosne mjere zbog mogućih napada

Pročitajte i ovo Vanja Strašna tragedija Poznati rezultati obdukcije ubijene djevojčice Vanje: Otkriveno kako je stradala

"Prije svega, ne znam ništa o Hitleru. Nisam Hitlerov učenik. Nikada nisam čitao njegova djela. Kažu da je rekao nešto o krvi. Usput, nije to rekao na način na koji sam ja rekao. To je sasvim druga vrsta izjave. Ono što govorim kada govorim o ljudima koji dolaze u našu zemlja je oni uništavaju našu zemlju", rekao je Trump Hewittu, a prenosi abcnews.

Tijekom kampanje u Iowi, Trump je rekao da nije pročitao Mein Kampf, Hitlerov manifest koji je dao filozofsku osnovu za nacističku Njemačku i, u konačnici, ubojstvo više od 6 milijuna Židova u holokaustu.

Pročitajte i ovo Milanović, Plenković, Jandroković Sretan Božić Državni vrh poslao svoje božićne čestitke, doznajte što su nam u njima zaželjeli

"Usput, nisam znao da je Hitler to rekao. I nikad nisam čitao Mein Kampf. Rekli su da sam pročitao Mein Kampf. To su užasni ljudi s kojima imamo posla", rekao je Hewittu, koji ga je zatim upitao ima li rasističke osjećaje kada spominje "trovanje krvi".

"Dragi, ne", uzvratio je Trump.

Ipak, nastavio je ponavljati da imigranti bez dokumenata truju američku krv.

Pročitajte i ovo James Cleverly tvrdi da se šalio Ministar šokirao izjavom da je ženi ubacio drogu za silovanje i da je dobro da je uvijek malo pod sedativima: "Njegove riječi su mučne"

"Pogledajte što dolazi, imamo iz cijelog svijeta, ne jednu grupu, dolaze iz Azije, Afrike, Južne Amerike... To truje krv naše zemlje. I ne govorimo o određenoj skupini. Oni dolaze iz cijelog svijeta, i nemamo pojma tko su, gdje su", rekao je.

Trump je tvrdio da nije imao pojma odakle potječe ta fraza dok je nije vidio na vijestima.

"Nemam pojma što je Hitler rekao osim što sam vidio na vijestima. A to je potpuno drugačija stvar od onoga što ja govorim. Oni uništavaju našu zemlju. Dolaze sa svih kontinenata, a mi nemamo pojma, nemamo pojma tko su oni", rekao je Trump.

Pročitajte i ovo Milanović, Plenković, Jandroković Sretan Božić Državni vrh poslao svoje božićne čestitke, doznajte što su nam u njima zaželjeli

Pročitajte i ovo Josip Manolić 103 godine Svećenik kod Josipa Manolića: Primio je sve sakramente i ispovjedio se

Trump kaže da neće vladati kao diktator

Trump je prije više puta hvalio autoritarne vođe, uključujući mađarskog Viktora Orbana, kineskog Xi Jinpinga i sjevernokorejskog Kim Jong Una. Ukazujući na Trumpovu pohvalu takvim vođama i njegove komentare koje su neki uspoređivali s Hitlerovim, Hewitt je upitao Trumpa bi li se obvezao na miran prijenos vlasti. Trump je rekao da bi, tvrdeći da je to učinio 2020.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Pragu Opasno skrovište Djevojka s fotografije koja je obišla svijet: "Četvrti kat je bio zamka, ubojica je hodao prema nama, netko je pao..."

Trump se suočava s 91 kaznenom prijavom, mnoge od njih zbog njegovih navodnih pokušaja da poništi izborne rezultate 2020. i njegove umiješanosti u nerede na Capitolu 6. siječnja koji su proizašli iz toga. Trump je negirao bilo kakvu krivnju.

Pročitajte i ovo Strojarska tehnička škola Frana Bošnjakovića incident u učionici Objavljujemo pismo zaposlenika škole u kojoj se profesor potukao s učenikom: "Imamo potrebu reći neke stvari..."

Trump je nedavno rekao da neće biti diktator kao predsjednik "osim prvog dana", kako bi se mogao usredotočiti na granicu. Nakon niza kritika zbog te izjave, bivši američki predsjednik se pokušao ispraviti i ustvrditi da se samo šalio.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene