Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stigli u poljsku

Tri premijera se vratila iz Ukrajine: "Pozdravljamo hrabrost pravih prijatelja"

Volodimir Zelenskij (Foto: GENYA SAVILOV / AFP)
Volodimir Zelenskij (Foto: GENYA SAVILOV / AFP) Foto: GENYA SAVILOV / AFP
Premijeri Poljske, Češke i Slovenije vratili su se u Poljsku nakon što su u utorak posjetili Kijev.

Premijeri su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu kako bi dali podršku Ukrajini suočenoj s ruskom invazijom, objavio je u srijedu glasnogovornik poljske vlade.

Pročitajte i ovo Poljski predsjednik Andrzej Duda Duda na udaru kritika Poljaci pobijesnili na svog predsjednika: "Oplakuje kriminalca i Putinovog saveznika" Stéphane Séjourné (L) i Radoslaw Sikorski (R) Poljska obećala pomoć Ukrajini Francuski ministar pozdravio "povratak" jedne zemlje u Europu: "Vajmarski trokut vraća se u život i smatram da je to dobro"

"Poljsko, slovensko i češko izaslanstvo vratilo se sigurno iz Kijeva u Poljsku", napisao je glasnogovornik Piotr Muller na Twitteru.

Premijeri Mateusz Morawiecki, Janez Janša i Petr Fiala prvi su strani čelnici koji su posjetili Kijev nakon početka ruske invazije. U utorak su doputovali vlakom u Kijev gdje su se sastali sa Zelenskijem koji ih je obavijestio o tijeku rata s Rusijom nakon invazije na njegovu zemlju 24. veljače.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski ''Kijev im je stran'' Dramatično obraćanje ukrajinskog predsjednika: ''Rusi imaju naredbu izbrisati našu povijest, našu zemlju, sve nas''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čekaju signal Kremlja Ruski plaćenici raspoređeni da ubiju Zelenskog i 23 dužnosnika: "Pojavit će se iz sjene, izvesti najnasilnije akcije i nestati"

Zelenski je, napomenuvši da su mnogi veleposlanici napustili Kijev, rekao da su gostujući čelnici pokazali da se "ničega ne boje i da se više boje za našu sudbinu" te im zahvalio na podršci. Kratka snimka koju je objavio njegov ured prikazuje Zelenskog koji razgovara s Morawieckim, Fialom i Janšom. Ukrajinski premijer Denis Šmigal pozdravio je "hrabrost pravih prijatelja".

Fiala je rekao da je odluka o posjetu Kijevu donesena u konzultacijama s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i Europske komisije Ursulom von der Leyen. Ideja o posjetu rođena je na samitu EU-a u Versaillesu prošli tjedan. Ipak, kako naglašavaju neki europski izvori, ne postoji "formalni mandat" koji je dan trojici premijera od Bruxellesa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene