Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ujedinjena zemlja

Čileanski rudari 'jubilarni' 50. dan ispod zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trideset i tri čileanska rudara zarobljeni su u rudniku već 50 dana, više nego ijedna skupina rudara u povijesti.

U tom razdoblju, jedan od njih je dobio kćer, nekoliko ih je proslavilo rođendan, a svi su postali državni heroji. Već nekoliko puta siromašni rudari skromnog podrijetla imali su čast razgovarati s predsjednikom, istraživačima iz američke Nase kao i sa preživjelima iz urugvajske ragbi momčadi koji su preživjeli poznatu nesreću na Andama 1972. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže 16,5 milijuna dolara Čile: Preživjeli rudari tuže državu zbog nemara Slika nije dostupna Uz organiziranu zabavu Rudari od milijunaša dobili novac, motocikle i kuće

>> FOTO: Ovom kapsulom spašavat će se čileanski rudari

>> Čileanski rudari dobili struju i nogometne dresove

Rudari su uspjeli spojiti zemlju u neviđenu euforiju nacionalnog ponosa. Cijela zemlja slavi njihovu snagu, disciplinu i stoicizam.  Stanovnici inače podijeljene zemlje sada vješaju državne zastave na svoje kuće i zgrade.

Veliku 'korist' od nesreće imao je i predsjednik Čilea Sebastian Pinera, kao i njegov ministar rudarstva Laurence Golborne, trenutno najpopularniji političar u zemlji. Međutim, pustolovina je još daleko od kraja i rudari će još nekoliko tjedana ostati zakopani.

Vlast se nada da će na površini biti početkom studenog i pred njima je veliki izazov. Do njih sada dopiru tri bušilice koje rade polagano, ali učinkovito. Jedna od njih, ona brža, već je imala probleme. Komadić je otpao i upao u sklonište zatočenih rudara, srećom, nitko nije ozlijeđen.

Međutim, čak i kad završe s bušenjem slijedi veliki posao. Otvor dužine nekoliko stotina metara će se morati pojačati plastičnim cijevima kako bi se mogle poslati kapsule za izlaz. Inženjeri procijenjuju da će im za izvlačenje svakog rudara trebati od 60 do 90 minuta te će samo taj cijeli proces trajati dva dana.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene