Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reklamni trik?

Treći dan opće izolacije od ebole u Sijera Leoneu prolazi uz kritike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Siera Leone ulazi u nedjelju u treći i posljednji dan opće izolacije koja bi trebala omogućiti zaustavljanje širenja virusa ebole dok se čuju kritike o operaciji koju neki nazivaju loše organiziranim "reklamnim trikom".

Vlada Siera Leonea odredila je tri dana kako bi u cijeloj zemlji provela masovnu kampanju od vrata do vrata. Pokušaj je to zaustavljanja epidemije u kojoj je preminulo 2630 osoba od početka godine u Zapadnoj Africi.

Pročitajte i ovo Pacijent oboljen od Nipah virusa Panika u Indiji Pomalo zaboravljeni virus ponovno hara! Sve počinje glavoboljom i pospanošću, ali brzo može nastupiti koma Ilustracija preminula Makedonka 27-godišnjakinja umrla osam dana nakon zaraze, traže s kim je bila u kontaktu: Izdano upozorenje za sve turiste

U Siera Leoneu, gdje su od virusa smrtno stradale već 562 osobe, približno 30.000 dobrovoljaca u skupinama od četvero obilazi zemlju informirajući šest milijuna stanovnika o bolesti. Dijele sapune po kućanstvima i upozoravaju specijalizirane službe ako otkriju bolesne ili mrtve.

Hrvatska se priprema za moguću pojavu EBOLE!

No nezavisni promatrači izrazili su zabrinutost oko kvalitete danih savjeta ocjenjujući da operacija postiže umjereni uspjeh u zapadnom području zemlje gdje se nalazi i glavni grad Freetown.

"Nadzornici su dobro utrenirani, ali skupine koje posjećuju obitelji u nekim područjima na zapadu zemlje nisu dovoljno osposobljene te ne mogu dati korektne informacije", rekao je Abubakarr Kamara, dužnosnik humanitarne odruge Health for All.

Organizacija Human Rights Watch također je kritizirala operaciju smatrajući da se radi "više o reklamnom triku nego sanitarnoj intervenciji", po Joeu Amonu, direktoru za pitanja zdravlja i ljudskih prava za kojega "izolacija nije dobar pristup". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene