Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragična statistika

U ratnim sukobima od 2013. do 2017. poginulo više beba nego vojnika

Djeca s majkama u Siriji (Foto: AFP)
Djeca s majkama u Siriji (Foto: AFP) Foto: AFP
Kao posljedica oružanih sukoba u 10 zemalja svijeta u kojima su ratna razaranja najžešća, između 2013. i 2017. godine poginulo je 550.000 beba. Tragična je to statistika koja pokazuje da godišnje u svjetskim ratnim sukobima smrtno strada više od 100.000 beba, pokazuje nova studija organizacije za zaštitu djece Save the Children.

Broj poginulih, koji se temelji na podacima Ujedinjenih naroda, uključuje dojenčad koja je podlegla izravnim i neizravnim učincima rata, kao što su glad, nepostojanje adekvatne medicinske skrbi i nedostatak pružene prve pomoći, kao i humanitarne pomoći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Gazi Hamas objavio svoju ponudu za kraj rata, uključuje tri faze Ilustracija Državni zavod za statistiku Demografski slom Hrvatske - rođeno najmanje djece u povijesti: Ipak, ima jedna svijetla točka

Ukupan broj poginule djece skače na 870.000 kada se u njega uključe i sva djeca stara do pet godina života. Usporedbe radi, u istom je periodu od izravnih posljedica ratovanja u tim zemljama poginulo 175.000 vojnika i boraca.

Pretpostavlja se da bi većina te djece preživjela petu godinu života da nisu živjela u područjima pogođenima ratnim sukobima. Od deset zemalja koje su uvrštene u statistiku, čak tri zemlje nalaze se na području Bliskog istoka, a to su Sirija, Jemen i Irak.

„Jednostavno više nisam mogla izdržati“

O rizicima kojima su izložena djeca u ratom pogođenim područjima progovorila je i Shamima Begum, britanska tinejdžerica koja je napustila Veliku Britaniju kako bi se pridružila stvaranju Islamske države u Siriji 2015. godine. Samo u posljednja tri mjeseca dvoje njezine djece smrtno je stradalo. Ona je trenutačno u devetom mjesecu trudnoće i odlučila se vratiti u Veliku Britaniju jer joj je smrt djece promijenila život iz temelja.

Gubitak je bio šokantan. Bilo je tako teško, dogodilo se iznenada...“, rekla je Shamima.

Djevojčica Sarayah, njezino prvo dijete, bila je bolesna i umrla je u dobi od godinu dana i devet mjeseci te je prije mjesec dana pokopana u Baghuzu. Drugo dijete, Jerah, preminulo je prije tri mjeseca u dobi od samo 8 mjeseci. Razlog njegove smrti bila je ozbiljna pothranjenost zbog koje je došlo do obolijevanja. Organizam djeteta bio je toliko slab da se nije mogao oduprijeti gladi i bolesti.

Begum je rekla kako je svoga sina odvela u bolnicu, no da „nije bilo nikakvih lijekova na raspolaganju, kao ni dovoljno medicinskog osoblja“. Begum je zbog takvog slijeda događanja odlučila napustiti Islamsku državu i vratiti se u Veliku Britaniju.

„Na kraju to više nisam mogla podnijeti“, jednostavno je zaključila Begum.

Teški zračni udari

Stotine civila, uključujući i članove obitelji boraca ISIL-a, počele su bježati pred ofanzivom koju podupire SAD u istočnoj Siriji. Begum je pobjegla iz ratom zahvaćenog područja prije dva tjedna, zajedno sa suprugom te se trenutno nalaze u izbjegličkom kampu na sjeveru Sirije.

Oko 2000 djece i 1000 žena, čak 46 različitih nacionalnosti, zatvoreno je u zatvorima u Iraku i Libiji, kao i u tri logora u sjevernoistočnoj Siriji, zbog svoje povezanosti s pripadnicima ISIL-a, navodi se u izvješću organizacije Human Rights Watch.

Napad međunarodnih snaga na ISIL uključivao je i teške zračne napade u kojima su poginula – većinom djeca.

U zračnom napadu na Baghouz samo u utorak ubijeno je 16 civila, uključujući najmanje sedmero djece. Službeni su to podaci Sirijskog opservatorija za zaštitu ljudskih prava.

U Iraku, Siriji i Jemenu zračni napadi odnijeli su osobito mnogo života tek rođene djece. U Siriji civili su činili 71 posto smrtnih slučajeva, a granatiranje i bombardiranje iz zraka odnijelo je 57 posto svih civilnih žrtava, dok je krivo za čak 79 posto smrti djece.

Gotovo sve smrti uzrokovane bombama koje su sirijske vladine snage koristile za napad na područja na kojima su se navodno nalazile protivničke snage - bili su civili, od toga 27 posto djeca.

Pogubne posljedice po psihičko zdravlje

Istraživanje koje je provela organizacija Save the Children također je ispitalo utjecaj sukoba na mentalno zdravlje djece u Siriji i Iraku. U iračkom Mosulu, kojisu ponovno zarobile iračke snage, čak 43 posto djece izjavilo je kako je stalno ili većinom iznimno tužno.

Khalidam, 42-godišnja majka sedmero djece, izgubila je dvoje djece u vojnim operacijama oslobađanja Mosula od ISIL-a 2016. Jedan njezin sin, u dobi od samo godinu dana, poginuo je kada je auto bomba eksplodirala točno ispred njihove obiteljske kuće.

Khalidam i trojica njezinih sinova također su ranjeni u istoj eksploziji. Devetogodišnji Hassouni tako je pogođen u glavu šrapnelom. Ostao je paraliziran te konstantno osjeća bol.

Samo u 2017. godini više od 18 posto svjetske populacije djece živjelo je u ratom zahvaćenim područjima. To u brojkama iznosi više od 420 milijuna djece.

„Djeca su svakodnevno meta napada jer naoružane bande i militantne skupine ne poštuju međunarodne zakone i pravila ratovanja. Od korištenja kemijskog oružja do silovanja, ratni zločini prolaze nekažnjeno, a najugroženija skupina uvijek su djeca“, rekao je Helle Thorning-Schmidt, direktor organizacije Save the Children, piše Middle East Eye.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene