Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Gazi

Hamas objavio svoju ponudu za kraj rata, uključuje tri faze

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Hamasov prijedlog uključuje razmjenu izraelskih talaca otetih 7. listopada za Palestince u izraelskim zatvorima. Spominje se i obnova Gaze, potpuno povlačenje izraelskih snaga te razmjena tijela i posmrtnih ostataka.

Hamas je dostavio u utorak svoju ponudu za prekid vatre koja bi utihnula oružje u Gazi na četiri i pol mjeseca i dovela do okončanja rata, kao odgovor na prošlotjedni prijedlog koji su uputili katarski i egipatski posrednici uz potporu SAD-a i Izraela.

Prema nacrtu dokumenta u koji je agencija Reuters imala uvid, Hamasaova protuponuda predviđa tri faze od kojih bi svaka trajala 45 dana.

Ilustracija Palestinska djevojčica među ruševinama Foto: Afp

U prijedlogu te sunitske islamističke skupine uključena je i razmjena izraelskih talaca otetih 7. listopada za Palestince u izraelskim zatvorima. Spominje se i obnova Gaze koja bi trebala odmah početi, potpuno povlačenje izraelskih snaga te razmjena tijela i posmrtnih ostataka.

Pročitajte i ovo Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

Pročitajte i ovo Izraelsko bombardiranje palestinskog grada Khan Yunisa Deseci mrtvih Izrael napao sigurnu zonu, bombardiran i vrtić: "Djeca su tek zaspala i odjednom je počelo"

Američki državni tajnik Anthony Blinken stigao je sinoć u Izrael nakon sastanka s katarskim i egipatskim posrednicima u pregovorima između Izraela i Hamasa u do sada najozbiljnijem diplomatskom pokušaju uspostave produljenog primirja. Pojedinosti Hamasove protuponude nisu ranije objavljene.

Ilustracija Gaza Foto: Afp

Prema Hamasovom protuprijedlogu, sve izraelske taokinje, mladići ispod 19 godina, stari i bolesni bili bi razmijenjeni tijekom prvih 45 dana u zamjenu za palestinske žene i maloljetnike u izraelskim zatvorima. Preostali muški taoci bili bi oslobođeni u drugoj fazi, a posmrtni ostaci ubijenih taoca razmijenjeni u trećoj fazi. Do kraja treće faze Hamas očekuje da dvije strane sklope sporazum o okončanju rata.

Militantna skupina koja vlada Gazom u dodatku prijedloga navodi da želi oslobađanje 1500 zatvorenika od kojih bi trećina bila odabrana s popisa Palestinaca osuđenih na doživotni zatvor.

Primirje bi također trebalo omogućiti povećanje dostave hrane i ostale pomoći u Gazu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene