Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoke temperature u Japanu

VIDEO Najžešći toplinski val u posljednjih 150 godina: "Toliko je vruće da je na protupožarnom alarmu došlo do kratkog spoja"

Toplinski val zahvatio je Japan. Temperature poput onih koje su u gradovima te zemlje izmjereni posljednjih dana ne pamte se otkako je počelo mjerenje - 1875.

Ogromna vrućina s temperaturama još neizmjerenim u Japanu izazvala je službena upozorenja o prijetećoj nestašici struje.

Pročitajte i ovo Građani traže spas od vrućine u Zadru Pripazite Vrhunac je toplinskog vala! Cijeli Jadran u crvenom, vrijeme je opasno: Pogledajte kad stiže osvježenje Ilustracija Držite se uputa Očekuju se paklene vrućine: Hitna služba objavila važna upozorenja

Građani su pozvani na štednju energije gdjegod je to moguće. No, vlada savjetuje ljudima da koriste klima-uređaje kako bi izbjegli zdravstvene probleme i povećanje broja hospitalizacija.

Korisnici društvenih mreža žale se zbog visokih temperatura.

"Vani je prevruće i samo što sam izašla, kao da sam u sauni. Želim se okupati u vodi", napisala je jedna korisnica.

"Vani sam od jutra i skoro sam se otopio od ove ekstremne vrućine", tvitnuo je drugi.

"Toliko je vruće da je protupožarni alarm na našem radnom mjestu dobio kratki spoj", objavio je treći korisnik uz videosnimku aktiviranih prskalica s vodom u rasadniku biljaka.

Vrućine se nastavljaju

Meteorolozi upozoravaju da će se slično vrijeme nastaviti i u sljedećim danima. Toplinski valovi postaju sve češći i traju sve duže zbog klimatskih promjena, poručuju.

Tokio je u srijedu zabilježio 35 stupnjeva peti dan zaredom, što je najgori dokumentirani niz vrućeg vremena u lipnju otkako su počela mjerenja 1875. godine, piše BBC.

U međuvremenu, grad Isesaki, sjeverozapadno od glavnog grada, zabilježio je rekordnih 40,2 stupnja - najvišu temperaturu ikad zabilježenu u lipnju u Japanu.

Lipanj se obično smatra kišnom sezonom za Japan, ali Japanska meteorološka agencija (JMA) u ponedjeljak je proglasila kraj sezone kiša za Tokio i njegova okolna područja.

To je bio ujedno i najraniji kraj kišne sezone od 1951. godine.

Slučajevi toplinskog udara kod ljudi naglo su porasli zbog velikih vrućina. Hitne službe javljaju o povećanom broju primljenih ljudi.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene