Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teror na Uskrs

Kaos na Šri Lanki: Vlasti za napade optužuju grupicu radikala, ali i priznaju golemi propust - sve su znali tjednima

Sigurnosne snage Šri Lanke (Foto: AFP)
Sigurnosne snage Šri Lanke (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Sigurnosne snage Šri Lanke (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Prije nego što su imenovani kao odgovorni za uskrsne terorističke napade u Šri Lanki, teroristička organizacija National Thowheeth Jama'ath je kao svoj najveći teroristički pothvat mogla navesti povezanost s vandaliziranjem budističkih kipova.

Nakon dugotrajnog natezanja s radikalnim budističkim vođama, samoubilački bombaški napadi usmjereni na crkve i hotele predstavljaju napuštanje starih praksi na najradikalniji i šokantniji mogući način za organizaciju National Thowheeth Jama'ath (NTJ), koju se proziva kao odgovornu za uskrsne terorističke napade u Šri Lanki. U tim je napadima ubijeno najmanje 290 osoba, dok ih je više od 500 ozlijeđeno.

Pročitajte i ovo Njemačka policija, ilustracija počelo suđenje Desničari htjeli nasilno svrgnuti vlast u Njemačkoj: Pucali na policiju i željeli vratiti državu u stare granice Napad na svećenika u Sydneyju Teroristički čin Akcija nakon što je biskup brutalno izboden: Uhićeno sedmero tinejdžera, oglasila se policija

Glasnogovornik i ministar šrilankanske vlade Rajitha Senaratne poručio je u ponedjeljak da vlasti vjeruju kako iza napada na tri crkve i hotel stoji upravo ta malo poznata skupina.

U istrazi oko tih napada dosad su uhićene 24 osobe, a istražitelji sad traže poveznicu između NTJ-a i stranih terorističkih organizacija.

Ipak, Senaratne priznaje kako vlasti ne vide NTJ kao skupinu koja je tako okrutne napade mogla izvesti sama, već da je tu riječ o vrlo dobro isplaniranom i organiziranom terorističkom činu.

Organizacija Sufan Center čije je sjedište u New Yorku i koja prati globalne sigurnosne prijetnje, ističe da bombaški napadi u Šri Lanki nose sve znakove napada kakve izvode salafističko-džihadističke skupine, posebno one gdje lokalne organizacije dobivaju pomoć izvana, prenosi agencija AFP.

U izvješću te njujorške organizacije objavljenom u siječnju, rečeno je da Al Kaida i Islamska država žele unovačiti nove ljude na jugu Azije te da njihova propaganda "naglašava nepravde koje se čine muslimanima u Bangladešu, Mijanmaru, Indiji i Šri Lanki".

Prethodno tome i mjesecima nakon budističkih prosvjeda usmjerenih protiv muslimanskog stanovništva, u prosincu 2018. na scenu stupa NTJ, kad ih se i optužuje za vandaliziranje budističkih kipova u okrugu Kegalle. Taj je čin izazvao bijes budističke zajednice u Šri Lanki.

Tajnik NTJ-a Abdul Razik uhićen je nekoliko puta u međuvremenu zbog optužbi potpiranja religijskih nemira. Šef radikalne budističke organizacije BSS prijetio je "krvoprolićem" ako se Razika ne uhiti.

U siječnju su sigurnosne službe Šri Lanke pornašle 100 kilograma eksploziva i 100 detonatora pored zabačenog parka divljih životinja. Iako nitko nije optužen u vezi s tim pronalaskom, policija je uhitila nekolicinu muslimanskih radikala.

U konačnici, šef šrilankanske policije još je 11. travnja upozorio vlasti kako je jedna strana obavještajna služba izvijestila da NTJ planira napade na crkve, a crkveni dužnosnici su rekli kako su proteklog tjedna obaviješteni o mogućnosti tih napada.

Šefu policije, koji je i upozorio na mogućnost tih napada, s vrha vlasti su poručili da razmisli o davanju ostavke na svoju dužnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene