Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ron DeSantis

Tko je nova republikanska zvijezda koja bi mogla uništiti Trumpove snove: "O njemu mogu otkriti ne baš laskave stvari"

Ron DeSantis - 2
Ron DeSantis - 2 Foto: AFP
Republikanac Ron DeSantis ponovno je izabran za guvernera Floride. Republikanska zvijezda u usponu" ugrožava Trumpa u njegovim nastojanjima da se ponovno kandidira za američkog predsjednika.

Republikanac Ron DeSantis, potencijalni protukandidat Donaldu Trumpu za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024., ponovno je u utorak izabran za guvernera Floride.

Zvijezda u usponu tvrde desnice, DeSantis je bez problema pobijedio u toj saveznoj državi protiv bivšeg guvernera Charlieja Crista, nekadašnjeg republikanca koji je promijenio stranku.

Bivši vojnik s uglađenim imidžom obiteljskog čovjeka, DeSantis nudi značajan kontrast burnom stilu Donalda Trumpa.

Njegovu pobjedu opisuju kao povijesnu s obzirom da je pobijedio u državi u kojoj se utrke često odlučuju sa samo nekoliko bodova. Prije samo četiri godine, guverner Floride Ron DeSantis pobijedio je s manje od pola posto. Sada je imao ogromnu prednost pred svojim protukandidatom. 

Nakon prebrojanih 99 posto glasova, DeSantis je dobio podršku 59,5% birača, odnosno više od 1,5 milijuna glasova više od njegova protukandidata, demokrata i bivšeg guvernera Floride, Charlie Crista.

Ron DeSantis - 2 Ron DeSantis - 3 Foto: AFP

Ogromna prednost kojom je pobijedio na međuizborima dodatno će potaknuti razgovore o njemu kao kandidatu za Bijelu kuću 2024.

Postigao je uspjeh s gotovo svim demografskim skupinama, uključujući žene i Latinoamerikance - skupinu koju je izgubio 2018. za samo 10 bodova.

Njegov pobjednički govor sigurno je zvučao kao uvertira za predsjedničku utrku. Izjavio je da je Florida prekrojila političku kartu i da se on tek počeo boriti, javlja BBC. 

Republikanci na Floridi ne slažu se oko toga hoće li se DeSantis suprotstaviti Donaldu Trumpu na republikanskim predizborima.

Kao što je rekao jedan dužnosnik GOP-a (Republikanske stranke) BBC-u, suprotstaviti se moćniku poput Trumpa bila bi sasvim drugačija utrka, a DeSantis se nikada nije suočio s takvom vrstom otpora.

Bivši američki predsjednik Donald Trump upozorio je Rona DeSantisa da se ne kandidira za predsjednika 2024. godine ocijenivši da bi to naštetilo Republikanskoj stranci. "Mislim da bi napravio grešku. Mislim da se bazi to ne bi svidjelo", rekao je bivši predsjednik za Fox News, javlja BBC.

Ron DeSantis - 2 Ron DeSantis - 1 Foto: AFP

Ako bi DeSantis najavio predsjedničku kandidaturu, Trump kaže da bi otkrio "stvari o njemu koje neće biti baš laskave - ja o njemu znam više nego itko, osim, možda, njegove supruge", poručio mu je Trump. 

DeSantis se u prvom mandatu suprotstavio Bidenovoj politici u vezi s covidom i učinio medicinskog savjetnika Bijele kuće Anthonyja Faucija glavnom metom kritika. Također se suprotstavio politici koja zahtijeva cijepljenje protiv korone i nošenje maski za lice.

Pročitajte i ovo Pristaša Donalda Trumpa Neizvjesni izbori Na izborima u SAD-u svaki glas je bitan, pa i glasovi 1,2 milijuna Hrvata i njihovih potomaka koji žive tamo. A za koga će oni glasati?

Ron DeSantis je kao 23-godišnjak radio kao učitelj povijesti u privatnoj školi Darlington u Georgiji. Diplomirao je na Yaleu. Nakon škole otišao je na pravni fakultet na Harvardu. Tijekom druge godine studija, DeSantis je dobio dužnost časnika u američkoj mornarici i dodijeljen  je korpusu glavnog odvjetnika mornarice (JAG).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KLJUČEVI DOMINACIJE Orban sprema novo osvajanje, ima plan od 12 točaka: ''2024. će biti odlučujuća godina''

Nakon aktivne službe, DeSantis je radio kao savezni tužitelj, a u Kongres SAD-a prvi put ulazi 2012. godine, kao predstavnik SAD-a za šesti okrug Floride. Guverner Floride postaje 2018. godine, nakon podrške Trumpa.

DeSantisova pobjeda znak je da je Florida pod čvrstom kontrolom republikanaca. Prošlo je 28 godina otkako je demokrat izabran za guvernera Floride.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene