446689
446689
446689
446689
446689

RAZORNA MOĆ PRIRODE 'BEZ PRESEDANA' Poplave i požari prisilili tisuće na bijeg

Jake kiše koje su padale tijekom vikenda u Louisiani izazvale su evakuacije više od 20.000 stanovnika, a šest osoba je smrtno stradalo, dok je u Kalifoniji pogođenoj ekstremnom sušom novi požar prisilio tisuće ljudi na bijeg.

 
 
 
 
Požari u Kaliforniji (Video: Reuters)
Požari u Kaliforniji (Video: Reuters)

Na jugu Sjedinjenih Država, guverner Louisine John Bel Edwards je rekao da se radi o poplavama bez presedana tijekom kojih je spašeno više od 20.000 ljudi, dok je 10.000 provelo noć između nedjelje i ponedjeljka u skloništima.

Oko 40.000 dućana i kuća je ostalo bez električne energije, rekao je guverner, prenosi kanal ABC.

Prema podacima Nacionalne garde Louisine, oko 1700 vojnika je mobilizirano zbog nevremena koje je zahvatilo okolicu glavnog grada Baton Rouge.

Dok taj potop u Louisiani posjeća na katastrofu uragana Katrina 2005., kada je živote izgubilo 1800 osoba, na zapadu Sjedinjenih Država u Kaliforniji haraju požari. Oko 160 km sjeverno od San Francisca vatra ponovo od subote ugrožava stanovnike.

Požar nazvan "Clayton Fire" je poharao 1200 hekatra, a tisuću mobiliziranih vatrogasaca je uspjelo obuzdati samo 5 posto požara, navodi organizacija CalFire koja se bori protiv šumskih požara u toj državi.

Stotinu zgrada je uništeno i požar se "agresivno" širi prema sjeveru, navodi CalFire.

Oko 4000 osoba je moralo napustiti domove. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se