Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović:

'Kad se prati premijera na ovakvim putovanjima imamo dojam da će kada se vratimo doma sve biti abrakadabra...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivana Petrović javila se iz Pariza - je li premijer uspio ostaviti pozitivan dojam na Francuske ulagače?

Hrvatski premijer Tihomir Orešković još uvijek je u posjetu Francuskoj. Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović saznala je li premijer, s obzirom na krizu vlasti u Hrvatskoj, uspio ostaviti pozitivan dojam na Francuske ulagače?

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' U Parizu održano veliko natjecanje u pisanju diktata - 1 Tisuće natjecatelja VIDEO/FOTO Tisuće ljudi na glavnoj pariškoj ulici: Održano masovno natjecanje u pisanju diktata

'Najprije moram reći kada se prati premijera Oreškovića na ovakvim putovanjima i kada se čuju njegovi doista optimistični stavovi imamo dojam da u srijedu kad se vratimo doma da će sve biti abrakadabra, da će nas čekati jedno uređeno društvo, da neće biti kurikuluma, da neće biti Petrova, da neće biti Karamarka, neće biti opoziva i neće biti ničega.

Šalu na stranu, on je ostavio dosta pozitivan dojam s takvim svojim gardom. Danas je u Medefu bilo oko 40 potencijalnih francuskih ulagača i to su bili preliminarni razgovori, upoznavali su se o tome za što Hrvatska ima potencijala. Predsjednik Medefa i direktor tvrtke koja gradi zračnu luku u Zagrebu je rekao da dolazi u Hrvatsku od uspostave neovisnosti i da se Hrvatska mnogo promijenila na bolje.

Međutim, u neformalnim razgovorima svi oni kažu da je politička stabilnost vlade njima zapravo najbitniji jamac i prate situaciju u Hrvatskoj i osim političke stabilnosti i vladavina prava.

Jedna stvar je jako zanimljiva koju su rekli, a tiče se korupcije. Rekli su da je zadnjih godina poslovanje za strance u Hrvatskoj mnogo transparentnije, da je korupcija u tom dijelu svedena na minimum za razliku od nekih naših susjednih zemalja koje su članice Europske unije. Primjer je Mađarska gdje kažu da je za Orbanovih mandata gotovo nemoguće poslovat, nemoguće ulagat u neke Mađarske projekte jer da strani ulagači ne mogu probit koruptivne sprege.

To je nešto u suprotnosti onoga kako mi sami sebe percipiramo. U tom smislu zanima me tvrtka Suez, tvrtka koja se bavi otpadom i zaštitom okoliša i koja će nakon što projektna studija bude izrađena se natjecat za tender za grad Zagreb. Baš me zanima kako će proći taj natječaj slavnog 'Holdinga' i svih mogućih igrača u Zagrebu koji nama nisu nepoznati.

Francuska je inače zemlja čije investicije van Francuske, za razliku od Njemačke, dosta prati politika. To je treća ekonomija ili druga ekonomija Europske unije. To je snažna zemlja članica koja je poslovala i s Rusijom za vrijeme sankcija, a poslovala je čak i s Iranom dok je bio pod sankcijama. Dakle ima jednu svoju filozofiju, jedan svoj mentalitet biznisa, ali za Hrvatsku su jako zainteresirani i smatraju je vrlo dobrim potencijalom za ulaganja.'

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene