Obavijesti Video Pretražite Navigacija
May nakon napda poručila

Theresa May: "Sad je bilo dosta! Imamo daleko previše tolerancije na ekstremizam, to se mora promijeniti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska premijerka Theresa May održala je nakon sastanka vijeća za sigurnost konferenciju za novinare o napadu u Londonu.

Britanska premijerka Theresa May danas je predsjedala sastankom Cobre, najvišeg vijeća za sigurnost u zemlji, sazvanom nakon napada u središnjem Londonu kasno navečer u subotu. U napadu je, podsjetimo, po zadnjim podacima smrtno stradalo sedmero ljudi, a najmanje 48 ih je ozlijeđeno.

Pročitajte i ovo Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Brexit na tapeti Proces u dvije faze: Počinje utrka za nasljednika Therese May Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Predaja kandidatura Službeno započela utrka za nasljednika Therese May, zna se i favorit

Sad je bilo dosta, rekla je britanska premijerka Theresa May i pozvala na izmjenu protuterorističke strategije.

Policija je napadače vrlo brzo likvidirala, a podatke o njihovu identitetu, kako tvrde, još nemaju. May je nakon sastanka održala konferenciju za novinare u Downing Streetu.

May je u obraćanju javnosti kazala kako je Velika Britanija ponovno pogođena brutalnim terorističkim napadom. "Nedugo prije 22:10 sati sinoć (po lokalnom vremenu, op.a.) policija je primila informaciju kako se kombi zaletio u pješake na Londonskom mostu. Potom su se napadači odvezli do Borough Marketa, gdje su tri muškarca izašla i napala ljude noževima.

Izgledali su kao da nose eksplozivne prsluke. Policija je stigla za osam minuta i ubila teroriste. Sedmero je ljudi ubijeno, a njih 48 je u bolnici, mnogi s ozbiljnim ozljedama", kazala je May.

Istaknula je kako je ovo treći teroristički napad u tri mjeseca, nakon onih u Westminsteru i Manchester Areni. Nakon Westiminstera policija je spriječila pet napada, navela je May i istaknula kako se stvari moraju promijeniti.

"Stvari se trebaju promijeniti, i to na četiri važna načina: prvo, napadači su povezani islamskim ekstremizmom. To je ideologija koja tvrdi da su naše vrijednosti nespojive s islamom. Kako je poraziti jedan je od velikih izazova našeg vremena. Takva ideologija neće se moći poraziti opsežnim protuterorističkim operacijama, već samo ako uvjerimo ljude kako su naše vrijednosti bolje.

Drugo, ne smijemo dati teroristima siguran prostor, no to je upravo ono što im internet pruža", kazala je May i predložila da se udvostruče međunarodni napori za kontrolu ekstremizma na internetu.

"Treće, moraju se provesti akcije kod kuće. U našoj zemlji ima daleko previše tolerancije na ekstremizam. To će zahtijevati neke neugodne i teške razgovore", kaže ona. "Četvrto, moramo pregledati strategiju za borbu protiv terorizma, kako bismo osigurali policiji potrebne ovlasti", istaknula je. To u praksi znači da bi premijerka mogla predložiti reviziju zakona koji reguliraju borbu protiv terorozma te duže kazne za neke prekršaje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene