Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1,2 milijarde eura pomoći

Thaci zatražio pomoć međunarodne zajednice za razvoj Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovski premijer Hashim Thaci zatražio je, na prvom sastanku kosovske vlade i zajednice donatora, od međunarodne zajednice da što više pomogne u razvoju Kosova zbog teškoga gospodarskog stanja i brojnih izazova s kojima je suočeno.

Na donatorskoj konferenciji, održanoj 11. srpnja 2008. u Bruxellesu, za gospodarsku obnovu Kosova obećano je 1,2 milijarde eura. Thaci je istaknuo kako je Kosovu potrebna pomoć da bi se moglo suočiti s brojnim izazovima, ocijenivši kako ni Kosovo, koje do sada nije osjetilo tećže posljedice svjetske gospodarske krize, neće ostati pošteđeno.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca

Podsjetio je da je kosovski društveni bruto proizvod najniži u regiji, a stopa nezaposlenosti najviša u Europi. Uz to, zbog nerazvijena zdravstva na Kosovu je postotak smrtnosti djece visok, a 10 posto djece pati od neuhranjenosti.

Kosovski premijer je spomenuo i slabosti u školskom sustavu u što će se, kako je rekao, ove godine uložiti gotovo 38 milijuna eura, a u izgradnju cesta bit će uloženo 100 milijuna eura. U energetiku, oprema koje je vrlo zastarjela, uložit će se 150 milijuna eura, najavio je, pozvavši donatore da pomognu u sastavljanju stretegije za razvoj kosovske energetike.

Po Thacijevim riječima, Kosovo želi osuvremeniti gospodarstvo i postati suvremenim gospodarskim središtem u Europi. Predstavnici Europske komisije ocijenili su da je kosovska vlada postigla znatan napredak u mnogim područjima nakon prošlogodišnje donatorske konferencije u Bruxellesu, ali da je pomoć Kosovu i dalje potrebna. Predstavnici francuskih ulagača u utorak su u Prištini razgovarali o mogućnostima gospodarske suradnje i ulaganja na Kosovu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene