Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barikade prepreka europskoj budućnosti

Thaci: Akcija uspješno završena, pozivam na mir i suzdržanost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovski premijer Hashim Thaci potvrdio je da su kosovski carinici tijekom jutra uspješno razmješteni na dva granična prijelaza na sjeveru zemlje.

Na izvanrednoj sjednici kosovske vlade Thaci je izvijestio o akciji koju su poduprli KFOR, EULEX i veleposlanici vodećih zapadnih zemalja akreditiranih u Prištini. On je ponovio da uvođenje reda i zakona na sjeveru nije usmjereno protiv građana Kosova, već se radi o poštivanju ustava i zakona te pozvao građane Kosova na mir i suzdržanost.

'Barikade su prepreka za europsku budućnost', rekao je Thaci. On je pozvao Beograd da odustane od, kako je rekao, propalih napora da destabilizira Kosovo i dodao da Srbiji treba biti jasno da je Kosovo neovisna i suverena zemlja i da ima i potporu međunarodnih partnera.

Thaci je kazao kako je Kosovo opredijeljeno za regionalnu suradnju kao uvjet za europske integracije. 'Mi smo spremni i otvoreni za regionalnu suradnju i tako očekujemo da će djelovati i Beograd', rekao je kosovski premijer.

Kosovski carinici i policajci te pripadnici pravosudne misije UN-a raspoređeni su jutros na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova u operaciji u kojoj su, zajedno s pripadnicima EULEX-a, na granične prijelaze Jarinje i Brnjak prebačeni helikopterima iz obližnje baze KFOR-a kod Leposavića. Kako javljaju beogradski mediji, u akciji su sudjelovala dva helikoptera od kojih je jedan navodno imao oznake hrvatskog KFOR-a.

EULEX će, kako je naveo kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi, obavljati operativni dio poslova na prijelazima, a kosovski službenici će imati tehničku ulogu.

Srbi sa sjevera Kosova uveli su barikade na cestovnim prilazima graničnim prijelazima. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Braća Veselinović Srbija: Uhićen organizatori nemira na prijelazima s Kosovom Slika nije dostupna Okupljaju se Srbi Napeto na Kosovu: Carinici, policajci i Eulex čuvaju granice

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene