Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tenzije oko Jasenovca

I svjetski mediji raspisali se o nesuđenom Vučićevu posjetu: "Izbija diplomatski spor"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić htio privatno posjetiti Jasenovac, ali mu je zabranjen ulazak u zemlju. Vijest o tome se proširila i u svjetskim medijima.

Vijest da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić htio privatno posjetiti Jasenovac, ali mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku, završio je i u svjetskim medijima.

"Diplomatske tenzije između balkanskih rivala Srbije i Hrvatske porasle su danas, nakon što je Hrvatska odbila dozvoliti privatni posjet srpskog populističkog predsjednika spomen području koncentracijskog logora iz Drugog svjetskog rata, u kojem su pronacističke vlasti u Hrvatskoj ubile desetine tisuća Srba", prenosi AP.

Ilustracija AP o odnosu Srbije i Hrvatske (Foto: Screenshot/AP)

Po pisanju Radio Free Europe Radio Liberty (RFERL), "hrvatske vlasti u nedjelju nisu dozvolile predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da dođe u privatni posjet 'hrvatskom Auschwitzu', što je izazvalo novi val tenzija između dvije zemlje, nekadašnjih neprijatelja iz devedesetih godina".

"Izbija diplomatski spor između balkanskih rivala Srbije i Hrvatske", naslov je u svjetski poznatom The Washington Postu.

Ilustracija The Washington Post o odnosu Srbije i Hrvatske (Foto: Screenshot/Washington Post)

"Iako su se dvije nacije obvezale da će raditi na rješavanju preostalih problema iz sukoba - poput pronalaženja onih koji se još uvijek vode kao nestali, povremeni diplomatski sukobi kvarili su poslijeratne napore.

Srbijanske populističke vlasti inzistiraju na tome da hrvatska vlada nije učinila dovoljno da prizna svoju prošlost iz Drugog svjetskog rata, dok Zagreb optužuje Srbiju da koristi to pitanje za unutarnju politiku i da se odbija baviti vlastitom ulogom u ratu 1990-ih", piše The Washington Post.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Diplomatske note Iscurili službeni dokumenti: Evo kako je Hrvatska stopirala Vučićev dolazak, a što su Srbi odgovorili

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAPETOST NE POPUŠTA Oštre reakcije iz Srbije: Potpredsjednica Vlade otkazala posjet Hrvatskoj

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske poslalo je 15. srpnja diplomatsku notu veleposlanstvu Srbije u kojoj su im objašnjeni razlozi zabrane dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Hrvatsku. Nedugo zatim uslijedio je odgovor srbijanske strane. Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene