Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Klimatske promjene su stvarne'

'Temperature u svijetu rastu brže nego smo predviđali'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekstremne vremenske prilike posljednjih godina postaju sve učestalije. Brojni stručnjaci za sve optužuju ljudsku aktivnost.

U glavnom katarskom gradu Dohi počela je UN-ova konferencija o klimatskim promjenama. Na dvotjednom skupu sudjeluje čak 17 tisuća ljudi. Međutim, zbog dubokih neslaganja posebno između bogatih i siromašnih zemalja, očekuju se mukotrpni pregovori, a rezultat skupa je upitan. Razorne oluje, poplave, otapanje polarnog ledenog pokrova, brojni stručnjaci tvrde, sve su to posljedice klimatskih promjena.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Jeste li znali kada se obilježava Svjetski meteorološki dan? Odgovor otkriva meteorolog Čačić Darijo Brzoja - Vremenski pregled godine - 4 Turbulentno vrijeme Priroda ne prašta, godinu obilježili i vremenski ekstremi: Nakon potresa snijeg, kiše, smog i poplave

'Temperature diljem svijeta rastu brže nego što smo predviđali prije deset godina. Polarna ledena kapa topi se brže nego što smo predviđali prije pet godina. Znamo da je bilo mnogo ekstremnih vremenskih pojava u Sjevernoj Americi, ali i diljem svijeta. Čvrsto sam uvjeren da su klimatske promjene stvarne, da ih potiče ljudsko ponašanje i ispuštanje ugljičnog dioksida. Imamo obvezu prema budućim naraštajima nešto poduzeti', kazao je američki predsjednik Barack Obama.

>> Znanstvenici: Klimatske promjene će biti ozbiljnije nego se predviđalo

Međutim, baš je SAD jedna od najvećih zapreka međunarodnom dogovoru. Ta zemlja nikada nije ratificirala protokol iz Kyota o smanjenju emisije stakleničkih plinova. Sporazum istječe krajem ove godine. Na UN-ovoj konferenciji u Dohi razgovara se o njegovom produljenju. Ali od velikih zagađivača na to pristaju samo članice Europske unije i Australija. Iz pregovora su se povukli Kanada, Rusija i Japan.

'Ekstremne vremenske prilike moraju poslati poruku zemljama koje nisu u Protokolu iz Kyota da ipak moraju snažno djelovati. Jer ako ne iskoristimo priliku zaustaviti klimatske promjene u sljedećih nekoliko godine, bit će prekasno za zaustavljanje katastrofalnih posljedica', kazao je Tim Gore iz Oxfam Internationala.

U Dohi bi se trebali utvrditi i okviri budućeg velikog sporazuma o klimi koji bi trebao stupiti na snagu 2020. Male tihooceanske otočne države upozoravaju da bi za njih tada moglo biti prekasno. Porast razine mora izazvan globalnim zatopljenjem mogao bi ih potopiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene