Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelj u šoku

Tek kada joj je kći poginula, saznala je čime se zapravo bavila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ashley White poginula je 2011. godine. Njezina obitelj mislila je da se u Afganistanu brine za bolesnu i ranjenu djecu, ali ona je bila na posebnoj misiji.

Kada je Ashley White poginula u eksploziji ručno izrađene bombe, tijekom noćne racije u Afganistanu 22. listopada 2011. godine njezina obitelj nije imala pojma u kakvoj opasnosti se nalazila.

Pročitajte i ovo Plinovod Od padova kroz prozor do zatajenja srca Što se to događa u ovoj naftnoj kompaniji? Preminuo četvrti visokorangirani menadžer, svi umrli pod neobičnim okolnostima Ilustracija IMALA JE KRATKI FITILJ Susjedima pozlilo od prizora: U stanu pronađena tijela izbodene djece, uhićena majka (24)

'Nismo imali pojma da je rame uz rame uz rendžere u noćnoj misiji', rekla je za People njezina majka Deborah White (60). Kada su doznali što je radila bili su šokirani.

White je imala 24 godine kada je poginula, a bila je članica odabrane skupine elitnih vojnikinja koje su tajno radile sa specijalnim jedinicama u Afganistanu.

Tražila majku, a potraga je završila tamo gdje je najmanje očekivala

'Nije nam rekla ništa o programu. Mislili smo da postavlja medicinske šatore i brine se o bolesnoj i ranjenoj djeci. Nije htjela da se previše brinemo', priča vozačica školskog autobusa iz Ohioa.

Ashleyina priča sada je ispričana u knjizi autorice Gayle Tzemach Lemmon po kojoj će se snimiti i film.

Prije odlaska u misiju bila je mirna djevojka koja je u Sjevernoj Karolini živjela sa suprugom Jasonom Stumpfom. Nakon odlaska u Afganistan svaku nedjelju zvala je obitelj.

'Uvijek je željela znati kako smo mi', kaže njezina majka. Kada je posljednji put razgovarala s bratom, Ashley je zvučala uplašeno.

'On je rekao 'Mislim da je puno gore nego je ona mislila da će biti'', prisjetila se majka.

Priča koja mora biti ispričana

Kada su njih dvije posljednji put razgovarale Ashley je zanimalo koliko je njezina majka kolača ispekla taj tjedan. Nekoliko dana kasnije dok je u kuhinji pekla kolače saznala je da je njezina kći poginula.

'Još uvijek mogu vidjeti njezinog oca kako hoda po dvorištu i trese glavom. Pitala sam ga je li ozlijeđena, koliko teško je ozlijeđena. A on mi je rekao 'Nije ozlijeđena, nema je više'', ispričala je novinarima.

'To je ono s čim živimo svaki dan. Naučite se prilagoditi, staviti masku i ići na posao. Izdržim većinu dana. Kada idem spavati obično malo plačem', priča.

Šokirao se kad je saznao koga je čuvao dva dana

Sedam djevojaka iz jedinice kojoj je pripadala Ashley posjetilo je njezine roditelje nakon povratka iz misije.

'Sjedile su u našoj dnenoj sobi i rekle nam sve što su tamo radile. Tako je ona visoka 157 centimetara i teška 54 kilograma naoružana skakala iz helikoptera. Rekle su nam kako ih je sve pobjeđivala u penjanju po užetu i kako im je radila kruh s grožđicama. Dale su joj nadimak 'muffin' jer je bila tvrda kao stijena izvana i mekana kao maslac iznutra', ispričala je majka i dodala da su djevojke sada postale dio njihove obitelji.

Objasnila je da Ashley nije imala želju pokazivati što je radila i što je naučila.

'Vjerojatno sada odmahuje glavom zbog knjige i filmskih prava. Vjerojatno se pita 'Zašto? Samo sam učinila što sam trebala učiniti'', kaže majka.

A ona misli da je ono što je napravila njezina kći, ali i druge djevojke u specijalnoj jedinici, povijest.

'Ta priča mora biti ispričana. Dotaknula je živote mnogih ljudi', smatra majka.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene