Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon dogovora s velesilama

Teheran: Iranski ministar vanjskih poslova dočekan kao heroj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski ministar vanjskih poslova nakon postignutog dogovora sa svjetskim velesilama o nuklearnom programu, u teheranu je dočekan kao heroj.

Iranci su svoje pregovarače dočekali okupljeni na ulicama, nakon što je postignut dogovor sa svjetskim silama. Iran je pristao na smanjenje svojih nuklearnih aktivnosti , a zauzvrat su dobili smanjenje međunarodnih sankcija u vrijednosti otprilike 7 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Na aerodromu u Teheranu okupljeno je mnoštvo noseći iranske zastavice i cvijeće, dočekalo iranskog ministra vanjskih poslova Mohameda Javada Zarifa, kao "veleposlanika mira" te su povikivali, "Ne ratu, sankcijama, predaji i uvredama", prenosi BBC.

>> Postignut povijesni dogovor: 'Svijet će biti sigurniji'

Zarif je obraćajući se Irancima putem javne televizije dao do znanja da se sve dogovorene mjere mogu poništiti i brzo preispitati. "Naravno, nadamo se da to nećemo morati napraviti", zaključio je.

"Izrael će biti sigurniji"

Američki državni tajnik John Kerry u nedjelju je pokušao uvjeriti Izrael da će u idućih šest mjeseci biti sigurniji jer je šest sila postiglo s Iranom dogovor o iranskom nuklearnom programu.

"Izrael je bio ugrožen onime što se događalo u Iranu", rekao je Kerry za CNN. "Ali vjerujem da će od danas, pa idućih šest mjeseci, Izrael biti sigurniji", rekao je Kerry. Imat ćemo uvid u njihov (nuklearni) program, a to prije nismo imali", obajsnio je. "Vjerujem da će Izrael biti sigurniji, pod uvjetom da se mi pobrinemo da ne bude ukidanja sankcija tako da se smanji pritisak na Iran. A ne vjerujem da će se to dogoditi, jer su sankcije veoma malo ublažene. Temeljna arhitektura sankcija ostaje na snazi", rekao je američki državni tajnik.

Korak naprijed

UN-ova Agencija za nuklearnu energiju objavila je da je spremna sudjelovati u provjeri pridržava li se Iran dogovora sa šest svjetskih sila o svojem nuklearnom programu.

Direktor IAEA Yukiya Amano nedjeljni je dogovor o obuzdavanju teheranskog nuklearnog programa nazvao važnim korakom naprijed. "Uz suglasnost odbora upravitelja, IAEA bit će spremna ispuniti svoju ulogu u verifikaciji primjene mjera povezanih s nuklearnom energijom", kaže se u Amanovu priopćenju koje je Reuters dobio e-mailom.

Inspektori IAEA redovito posjećuju iranska nuklearna postrojenja kako bi se uvjerili da se materijal ne upotrebljava za vojne svrhe.  (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene